Olomoucké arcibiskupství finančně podpoří ukrajinské studenty


Téměř půl milionu korun poskytne v letošním akademickém roce olomoucké arcibiskupství ukrajinským studentům, kteří se v olomouckém kněžském semináři a na teologické fakultě připravují na kněžství. Uhrazením nákladů na studium a pobyt tří bohoslovců chce arcibiskupství pomoci ukrajinské řeckokatolické církvi, která na zahraniční vzdělání svých seminaristů nemá prostředky.

Olomouc: Arcibiskup Jan Graubner rozhodl, že uprostřed prohlubující se hospodářské krize na Ukrajině vyjde olomoucké arcibiskupství vstříc řeckokatolické diecézi ve Stryji na západě země a pro akademický rok 2014/2015 zaplatí ve formě stipendia výdaje související s celoročním studiem tří ukrajinských bohoslovců v olomouckém Arcibiskupském kněžském semináři i na místní Cyrilometodějské teologické fakultě Univerzity Palackého. Částka na jednoho bohoslovce činí zhruba 150 tisíc korun, celkem tedy jde o cca 450 tisíc. „Spojíme-li skutečnost, že skupina ukrajinských bohoslovců je už ve čtvrtém ročníku, a současnou krizi na Ukrajině, která jim s dokončením studia nemá možnost pomoci, pak je rozhodnutí jasné,“ dodal arcibiskup Graubner.

Ukrajinští bohoslovci přišli do Olomouce po ukončení gymnaziálních studií ve své vlasti a jejich studium na teologické fakultě i život v kněžském semináři probíhá společně s ostatními bohoslovci. „Jen dvakrát týdně, ve středu v seminární kapli sv. Mikuláše a v neděli v kapli sv. Anny u katedrály, slaví ‚svoji‘ byzantskou liturgii s ukrajinským knězem P. Rostislavem Strojvusem, a třikrát týdne se v seminární kapli modlí ranní a večerní chvály v ukrajinštině,“ popisuje rektor kněžského semináře P. Antonín Štefek. V rámci studia na teologické fakultě navštěvují podle něj ukrajinští bohoslovci semináře o východní liturgii a spiritualitě.

Na Ukrajinu pamatují věřící olomoucké arcidiecéze pravidelně

S myšlenkou na studium svých bohoslovců právě v Olomouci přišel před několika lety eparcha Taras Senkiv, řeckokatolický biskup ze západoukrajinské Stryje. Sám totiž v 90. letech minulého století v olomouckém semináři a na místní fakultě studoval a došel k názoru, že teologie je zde podávána ve větší hloubce a širších souvislostech než na Ukrajině, a zároveň zde studenti mají mnohem lepší přístup ke studijní literatuře. „Studium u nás je přitom pro ukrajinské bohoslovce přístupné také vzhledem k jazykové blízkosti,“ dodává P. Štefek.

Společný pobyt v semináři přitom považuje za obohacení i pro české bohoslovce. „Kněží východního, řeckokatolického obřadu žijí a působí také v naší zemi. Proto je dobře, že bohoslovci obřadu západního, římskokatolického, mají možnost poznávat spiritualitu křesťanského východu, k níž se zde připravuji bohoslovci z Ukrajiny,“ vysvětluje rektor semináře.

Na Ukrajince přitom věřící z olomoucké arcidiecéze myslí pravidelně. Vždy před Vánoci pořádá Arcidiecézní charita Olomouc akci „Vánoční balíček pro Ukrajinu“, jehož cílem je opatřit dárky pro děti z ukrajinských dětských domovů. Zájemci o obdarování dětí, pro něž se často jedná o první vánoční dárek v životě, se mohou hlásit až do 13. prosince (více informací zde). V souvislosti s probíhající krizí na Ukrajině také arcidiecézní charita vyhlásila materiální sbírku zimního oblečení a dalších potřeb. První zásilka, obsahující před 15 tun materiálu, už byla vypravena v uplynulých dnech (více informací zde).

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

 
  »
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu