Olomoucké arcibiskupství podpořilo stavbu gymnázia na Ukrajině


Gymnázium, které v západoukrajinském Ivano-Frankivsku provozuje místní řeckokatolická arcidiecéze, se dočká nové sportovní haly, jídelny a auly. Na stavbu objektu, který bude využívat 420 studentů, přispělo částkou 3 tisíce eur (přes 75 tisíc Kč) také olomoucké arcibiskupství.

Dostavba gymnázia v Ivano-Frankivsku. Foto archiv tamní arcidiecézePoděkování za dar poskytnutý v letošním roce zaslal v uplynulých dnech arcibiskupu Janu Graubnerovi ivano-frankivský řeckokatolický arcibiskup-metropolita Volodymyr Vijtyšyn. „Děkujeme za vaši pomoc a podporu. Díky ní jsme mohli pokračovat v důležitém projektu, který zásadním způsobem napomůže k rozvoji katolické církve na Ukrajině,“ stojí v jeho dopise.

Cílem projektu je rozšířit gymnázium o přístavbu nabízející prostory, které ve stávající, sto let staré školní budově chybějí. „Jedná se především o sportovní halu, velkou jídelnu a také aulu,“ shrnuje ekonom arcidiecéze v Ivano-Frankivsku P. Mychajlo Klapkiv.

Dostavba gymnázia v Ivano-Frankivsku. Foto archiv tamní arcidiecéze„Bez sportovní haly je škola nemyslitelná a nově postavená hala bude zároveň největším školním sportovištěm ve městě, takže ji budou moci využívat i jiné školy. Nová jídelna nahradí dosavadní, příliš malou jídelnu ve staré budově, a aula poslouží pro konání akcí, při kterých se bude scházet celá škola,“ dodal kněz. Peníze poskytnuté olomouckou arcidiecézí podle něj uhradily část nákladů na výstavbu inženýrských sítí.

Podpora projektu v ivano-frankivské arcidiecézi, se kterou má olomoucké arcibiskupství dlouhodobé kontakty, je podle arcibiskupa Jana Graubnera důležitá. „Jsem přesvědčen, že naší morální povinností je Ukrajině pomáhat, a vedle projektů, které tam vede naše Charita, vidím jako důležité podpořit i toto gymnázium. Pro Ukrajinu má veliký a určující význam do budoucnosti,“ dodal olomoucký arcibiskup.

(gra)

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu