Olomouckou arcidiecézi navštíví arcibiskup z iráckého Mosulu


Olomouc, Kroměříž a Velehrad, ale také Prahu a Ostravu navštíví během své cesty po ČR ve dnech 11.–14. května 2015 arcibiskup syrské katolické církve Yohanna Petros Mouche z iráckého Mosulu. Na území olomoucké arcidiecéze ho čeká setkání s arcibiskupem Janem Graubnerem, který jeho cestu do naší vlasti inicioval, a mše svaté se studenty a věřícími.

Olomouc: Čtyřdenní program iráckého arcibiskupa začne v pondělí prohlídkou olomouckého arcibiskupství, katedrály a Arcidiecézního muzea. Odpoledne pak arcibiskup Mouche navštíví TV Noe sídlící v Ostravě, večer od 19.00 hodin bude slavit mši svatou v olomoucké katedrále a po ní se setká se studenty.

V úterý arcibiskup Mouche navštíví Prahu, kde se setká s kardinálem Dominikem Dukou a od 18.00 hodin bude slavit mši svatou v katedrále sv. Víta.

Ve středu zavítá mimo jiné do dvou církevních gymnázií v olomoucké arcidiecézi: na Velehrad a do Kroměříže. Od 18.00 hodin bude rovněž slavit bohoslužbu pro studenty a věřící v kroměřížském kostele sv. Jana Křtitele.

Během čtvrtečního dopoledne se pak arcibiskup iráckého Mosulu seznámí s činností Arcidiecézní charity Olomouc.

Cesta arcibiskupa Mouche do České republiky se uskuteční z iniciativy olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera také v souvislosti se Dnem modliteb za pronásledované křesťany, který připadá vždy na šestou neděli velikonoční, letos tedy na 10. května (více informací zde). Irácký arcibiskup tak v čase, kdy věřící naší vlasti intenzivně myslí na křesťany ohrožené pronásledováním, bude moci podat přímé svědectví o životě v oblastech ovládaných dnes tzv. Islámským státem.

Věřící v ČR však na křesťany žijící na Blízkém východě nezapomínají ani po zbytek roku. Na sbírkovém kontě Charity Česká republika pro pomoc obyvatelům Iráku, kteří utekli před islamisty, bylo k 31. březnu 2015 již více než pět milionů korun (více informací zde). Přispět na pomoc křesťanům v Iráku bude možné i v rámci setkání s biskupem Mouchem.

Yohanna Petros Mouche se narodil roku 1943 v iráckém městě Karakoš (dnes Bachdída), roku 1968 byl vysvěcen na kněze pro syrskou katolickou diecézi Mosul a roku 2011 se stal arcibiskupem Mosulu na severu Iráku. Po útoku v syrskokatolickém kostele Svaté rodiny v Kirkúku 2. srpna 2011 odsoudil slabost a nečinnost irácké vlády. V srpnu roku 2014 musel uprchnout před islámskými bojovníky a od té doby navštěvuje a povzbuzuje křesťanské uprchlíky v Kurdistánu.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí olomouckého arcibiskupství

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu