Olomoucký arcibiskup Jan Graubner chce povzbudit věřící na národní pouti v ukrajinské Zarvanici. Navštíví i místa, kde pomáhá Charita


S povzbuzením a také pozdravy z České republiky vystoupí v sobotu 13. července 2019 olomoucký arcibiskup Jan Graubner na národní pouti v ukrajinské Zarvanici, kam jej pozvali ukrajinští biskupové. Pouť je letos věnovaná 30. výročí vystoupení ukrajinské řeckokatolické církve z ilegality a také modlitbě za mír na Ukrajině. Arcibiskup dále navštíví místa, kde už dlouhá léta pomáhají pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO). Jejich společná cesta potrvá od 11. do 17. července.

K poutníkům, kteří přijdou s planoucími svíčkami v procesí na náměstí u katedrály v Zarvanici, promluví olomoucký arcibiskup během hlavní bohoslužby o sobotní noci 13. července v jejich rodném jazyce.

„Na Ukrajině jsem byl krátce jen při papežské návštěvě sv. Jana Pavla II. ve Lvově. S Ukrajinou spolupracujeme už léta. Studovali u nás někteří jejich kněží (jeden z nich je už biskupem), drobnými dary jsme podporovali budování jejich kněžského semináře. Především naše Charita tam má řadu projektů, které chci vidět, ale za neméně důležité považuji vyjádřit jim podporu osobní návštěvou. Nepochybuji, že touto cestou se obohatím i sám, především jejich vírou,“ říká arcibiskup Jan Graubner.

S arcibiskupem vyjede na Ukrajinu také ředitel Arcidiecézní charity Olomouc Václav Keprt s týmem spolupracovníků a provedou jej vesničkami a městy, kde Charita dlouhá léta pomáhá. Zavítají tak například do dětského domova v Bortnykách, do vesnice Lopatyn, kde Charita podporuje děti v nouzi, dále do služeb Charit v Ternopil a Kolomyji. „Charita je zřízená církví a ta nás posílá sloužit lidem. Máme odpovědnost vůči místním v České republice, ale také odpovědnost globální, proto pomáháme i ve světě, například na Ukrajině. Právě na tato místa doprovodíme arcibiskupa Jana poprvé,“ sděluje Václav Keprt.

ACHO začala pomáhat na Ukrajině krátce po roce 1990. Organizovala zásilky humanitární pomoci a ozdravné pobyty dětí zasažených černobylskou katastrofou v českých rodinách. Dále pomáhala řešit problém dětského bezdomovectví. V současnosti působí v Bortnykách, Lopatyně, Ternopil a Kolomyji. Charitě Mariupol poskytuje humanitární pomoc pro lidi zasažené ozbrojeným konfliktem na východě země.

Zápisky z cesty na Ukrajinu můžete sledovat v následujících dnech na Facebooku Arcidiecézní charity Olomouc.

Karolína Opatřilová, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu