„Osudy faráře“ - nová kniha o sv. Janu Sarkanderovi


O uničovském kostele a působení Jana Sarkandera v Uničově vypráví nová publikace, kterou vydalo město ve spolupráci s římskokatolickou farností a která se nedávno objevila na pultech v uničovském městském informačním centru. Výročí 400 let od příchodu Jana Sarkandera do Uničova připomíná i výroční pohlednice.

"Brožurka je útlá, ale nikoli nezajímavá. Bezmála padesátistránková práce obsahuje dvě studie," přibližuje mluvčí uničovské radnice Marek Juráň. První z nich, věnovanou životu Jana Sarkandera, napsal mladý historik z Univerzity Palackého Filip Hradil. "Čtenář je v ní zevrubně seznámen s pohnutým osudem kněze žijícího v nábožensky i politicky nestabilní době, která vyústila ve třicet let trvající celoevropský válečný konflikt. Přehledný text je sestavený chronologicky, od Janova narození po umučení, blahořečení a svatořečení," dodává Juráň. Významná část Hradilova textu je pak věnována tříměsíčnímu působení Jana Sarkandera v Uničově. Obrazová příloha obsahuje také fotokopie dopisů doručených purkmistrovi a radě města.

Autorem druhé stati je uměnovědec Ondřej Jakubec z olomouckého Arcidiecézního muzea, který přispěl textem o historii, architektuře a umělecké výzdobě děkanského chrámu Nanebevzetí Panny Marie v Uničově. "Vůbec poprvé se tak lidem dostává do rukou fundovaný a přehledný text o jedné z nejvýznamnějších uničovských památek," zdůrazňuje Juráň. Kniha byla vydána v nákladu půl druhého tisíce kusů a v uničovském informačním centru se prodává za 35 Kč. Vedle nové publikace jsou v infocentru k dostání i výroční pohlednice věnované příchodu Jana Sarkandera do Uničova. Tyto kousky, které ocení především sběratelé, stojí 4 Kč.

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu