Patnácté výročí církevních základních škol ve Valašském Meziříčí a ve Zlíně


Dne 7. května 2009 slavily dvě církevní základní školy patnácté výročí své existence, proto se naši biskupové v tento den rozjeli na dvě místa Moravy: otec arcibiskup Jan Graubner se účastnil oslav ve Valašském Meziříčí a otec biskup Josef Hrdlička navštívil oslavy ve Zlíně.

Základní škola Salvátor ve Valašském Meziříčí
Oslavy patnáctého výročí působení základní školy Salvátor měly nabitý program, jehož vrcholem byly slavnostní děkovná mše svatá v kostele Nanebevzetí Panny Marie, kterou sloužil otec arcibiskup Jan Graubner, a školní akademie, ve které děti pod vedením svých učitelů po dvě hodiny bavily všechny přítomné svými vystoupeními.
Během mše svaté otec arcibiskup vzpomněl svou nedávnou návštěvu v Bangladéši, kde měl možnost poznat život tamních obyvatel. Připomněl, že není vůbec samozřejmostí, že naše děti mohou získávat své první vzdělání v křesťanském prostředí. Poděkoval rodičům, kteří se zasloužili o vznik školy, a těm, kteří křesťanskou školu podporují a svěřují jí své děti.
Po ukončení mše se uskutečnilo setkání otce arcibiskupa se členy školské rady a řediteli církevních škol. Setkání pokračovalo slavnostním obědem, jehož netradiční chody připravili studenti potravinářského oboru ISŠ COP ve Valašském Meziříčí.
Po celý den probíhal na škole Den otevřených dveří, při němž si hosté mohli prohlédnout prostory školy a vystavené práce žáků.

Církevní základní škola ve Zlíně
Ve Zlíně čekali na otce biskupa Josefa žáci před školou ve skupinkách podle tříd. Každá třída měla před sebou logo z vršků od PET lahví. Otec biskup Josef pohovořil s každou třídou zvlášť, nejen o smyslu jejich loga, ale také o životě na jejich církevní škole. U dveří školy čekaly dvě krojované děti, které mu nabídly chléb se solí. Po tomto uvítání otec biskup musel předvést sportovní výkon a trefit floorbalovou branku. Za doprovodu ředitele školy a zástupců města si otec biskup prohlédl školu.
Oslava pokračovala mší svatou v blízkém kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů, kterou otec biskup celebroval s kněžími obou zlínských farností. V kázání otec biskup přirovnával 15 let školy k lidskému životu v různých paralelách. Mši sv. doprovázela schola sestavená nejen ze současných žáků školy, ale také z absolventů a na výpomoc přišli i mládežníci ze Zlína.
Při odpolední kávě a pohoštění otec biskup diskutoval se zástupci školského odboru Krajského úřadu zlínského kraje. Po této příjemné besedě se otec biskup s hosty oslav rozloučil a oslava pokračovala akademií žáků školy.

 

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu