Polsko-české příhraničí propojí obnovené poutní stezky


Za účasti zástupců opolského biskupství, olomouckého arcibiskupství a města Opole se v pondělí 15. října 2012 uskutečnila v sídle opolské diecéze tisková konference týkající se nadcházející mezinárodní konference o svatojakubských poutních stezkách. Projekt, který chce obnovenými středověkými stezkami propojit polské a české příhraničí, pokračuje ve čtvrtek také setkáním v Olomouci.

Opole: V úvodu pondělní tiskové konference vystoupil ekonom opolského biskupství P. Ginter Żmuda a představil přítomným hlavní myšlenku budování svatojakubských poutních stezek: „Cílem je ukázat, jak důležité je odpoutat se od všednosti a vydat se vstříc něčemu novému.“ Projekt má podle něj dvě roviny: duchovní a kulturně-turistickou. „Je příležitostí pro ty, kdo touží dát svému životu nový směr, i pro ty, kdo se nechali inspirovat novým trendem tzv. církevní turistiky,“ uvedl P. Żmuda a dodal: „Vedle pěších poutí se nabízejí také alternativní způsoby, absolvovat zvolenou trasu lze například na kole.“

V praktické rovině projekt podle P. Żmudy obnáší vytýčení poutní trasy, její značení, vytipování míst vhodných k noclehu a občerstvení či zapojení zajímavých sakrálních i jiných objektů, které se na trase nacházejí. „Součásti infrastruktury mají časem být také infocentra, kde se poutníci dozví o zajímavostech daného regionu či o možnostech ubytování, budou si moci zakoupit informační materiály a suvenýry,“ uvedl opolský diecézní ekonom. Klíčové podle něj bude zapojení představitelů místních samospráv. „I to se stane tématem nadcházející konference,“ dodal P. Żmuda.

Na jeho slova navázal první náměstek opolského primátora Krzysztof Początek a zmínil se o metodice, jimiž se nové trasy vytyčují. „Určit historický průběh stezky je úkol pro historiky, my však chceme na novou poutní trasu napojit mnohá zajímavá místa, jež by stezka jinak minula a která přitom stojí za vidění,“ řekl Początek.

Nejde podle něj o pouhé rozšíření stávající sítě turistických tras. „Svatojakubská pouť má lidem nabídnout něco nového,“ řekl náměstek opolského primátora. Pro malé obce, které neoplývají turistickými atrakcemi, je podle něj účast v projektu příležitostí, jak uvítat nové návštěvníky a připravit jim originální a zajímavý program. Součástí obnovy středověkých poutních stezek bude také zapojení nových technologií, například nabídka aplikací pro chytré telefony či GPS souřadnice. „Všechno samozřejmě nelze zbudovat najednou, ale po malých krocích se trasa může dále rozvíjet,“ uzavřel svůj příspěvek Początek.

Projektový manažer olomouckého arcibiskupství Štěpán Sittek poté představil stávající poutní stezky na území České republiky: poutní trasy vzniklé nedávno v okolí Prahy a Brna nebo Cyrilometodějskou stezku ze Svatého Kopečku u Olomouce přes Svatý Hostýn na Velehrad a od letošního srpna dále do Blatnice pod Svatým Antonínkem na Hodonínsku. „Napojením na polskou svatojakubskou stezku bychom rádi zejména Poláky upozornili na zajímavá místa v naší vlasti,“ zmínil Sittek a dodal: „Polští poutníci naší zemí projíždějí na cestě do Říma či do španělského Santiaga de Compostela a vůbec netuší, že i u nás je spousta zajímavých míst k zastavení.“

Sittek také připomenul nadcházející výročí olomoucké arcidiecéze, které se stalo jedním z impulzů k budování poutních stezek směřujících na Velehrad: příští rok totiž uplyne 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu a právě s Velehradem je cyrilometodějský kult nejvíce spojován. „Zároveň se v příštím roce bude slavit 950. výročí znovuobnovení olomouckého biskupství,“ dodal Sittek.

Mezinárodní vědecká konference, která se koná ve dnech 16.–18. října 2012 postupně ve třech polských městech a také v Olomouci, přivítá řadu odborníků. Iniciátorem setkání se stala opolská diecéze, která tak chce reagovat na rostoucí popularitu putování po evropských svatojakubských cestách.

Ve čtvrtek 18. října bude závěrečné zasedání konference probíhat také v olomouckém Arcibiskupském paláci. Účastníky zde uvítá arcibiskup Jan Graubner a se svými diskusními příspěvky vystoupí například vyučující olomoucké teologické fakulty Vít Hlinka a Miloslav Pojsl, kteří se zaměří na poutnictví ve středověku. O spolupráci s italskou organizací Cammini d’Europa bude hovořit Pavel Macura z krajského úřadu Zlínského kraje a Josef Pala ze Zlína se podělí o některé zkušenosti s budováním poutních cest na území olomoucké arcidiecéze.

Více informací o konferenci, která je financována z prostředků Evropského fondu pro regionální rozvoj, lze získat na adrese ado.cz/jakub.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu