Popelka nazaretská v olomoucké arcidiecézi


Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola Svaté Anežky České, školní sbor Datio pod vedením Ludmily Adamcové, studenti dramatické výchovy pod vedením Jany Melonové všechny zvou na obnovené představení Popelky nazaretské. Tato představní můžete v olomoucké arcidiecézi zhlédnout 17. listopadu v kostele Neposkvrněného Početí Panny Marie v Olomouci, 18. listopadu v kostele Panny Marie v Kroměříži a 19. listopadu 2009 v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Zlíně. Časy těchto představení jsou vždy v 19.00 hodin.

Autorem Popelky nazaretské je básník Václav Renč (1911 - 1973), který patřil k těm, jehož jméno mělo být vymazáno z české literatury a z lidské paměti vůbec. Autor několika knih básní, divadelních her, nesčetných překladů i veršů pro děti měl být zapomenut, tak, jako měl být zapomenut křesťanský pohled na svět. Přispět k zapomenutí mělo i básníkovo jedenáctileté věznění v letech 1951 až 1962, ale právě ve vězení zazněla Renčova poezie novými a naléhavými tóny. Verše psané na cigaretové papírky a tajně vynášené ze stalinských lágrů nebo častěji pouze zapamatované a znovu a znovu opakované a tím pomáhající přežít zůstaly. Sám Václav Renč o Popelce nazaretské v osobním dopise z roku 1969, kdy báseň mohla poprvé vyjít - aby po necelém roce byla znovu zakázána - napsal: "Tahle skladba vznikla a slovo od slova byla napsána už před mnoha lety, tam v nejnaprostější samotě, tj.už ve vyšetřovacích vazbách. Stovky a stovky muklů ji znali zpaměti buď částečně nebo celou, v nesčetných opisech (všelijak zkomolených) obíhala po světě už dávno předtím, než jsem se vrátil domů. A tak přemnozí jen čekali na nepravděpodobnou chvíli ,kdy snad přece jen knižně vyjde. Vychází tak, jak mi v těch samotách byla darována, proto jsem se neodvážil změnit, když šla do tisku ani písmenko, třeba by se zdálo (a mě prvnímu), že tu onde by byla na místě menší korektura. Nic na těch okolnostech neromantizuju, je to tak, jak to je, a jsem si vědom celé řady mimořádností, včetně toho kladného světla útěchy a překonávání překážek světlem milosti..."
Renčova Popelka nazaretská je básnickým holdem Královně matek i andělů, ale také každé ženě a matce, kráčející v jejích stopách.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu