Přes deštivé počasí byla na Dnech evropského dědictví vysoká účast


Ani nepříznivé počasí neodradilo o uplynulém víkendu od prohlídek budov arcibiskupství. Celkem je navštívilo okolo 1500 návštěvníků, z celkového počtu si palác prohlédlo na tisíc zájemců.

Pracovníci turistického provozu Arcibiskupského paláce realizovali zkrácené prohlídky reprezentačních prostor s květinovou výzdobou, kterou dodalo nové olomoucké květinářství Květiny Bouzov. V expozici zaujala mimořádně vystavená plastika hlavy Krista na kříži vymodelovaná z chlebového těsta, která je připomínkou útlaku církve a perzekuce nevinných v době komunismu. Plastiku před dvěma lety daroval arcibiskupství pan Jan Janků. Na své si přišly také děti, pro které byla v paláci připravena hra s drobnou odměnou. Zájemci měli možnost si prohlédnout i repliku středověkého lisu a vyzkoušet psaní husím brkem.

V sousedství Arcibiskupského paláce byla veřejnosti otevřena i Arcibiskupská knihovna, která se nachází v jedné z nejstarších kanovnických rezidencí na Wurmově ul. č. 11. Návštěvníci si na nádvoří vyslechli velice zajímavý výklad o historii a architektuře budovy v podání průvodkyně Jitky Bartošové. Pro děti byla připravena hra s luštěním tajenky a skládání origami záložky do knihy. Ve výpůjční místnosti knihovny byly prezentovány knižní unikáty ilustrovaných Biblí a další vzácné obrazové knihy z edice Luxusní knihovna.cz, zapůjčených z firmy Euromedia Group, s komentářem paní Mgr. Aleny Kubíčkové ze Společnosti přátel české Bible.

Přestože byla oba dny většinou zamračená obloha a občas pršelo, zájemce to vůbec neodradilo a knihovnu navštívilo přibližně 520 lidí, což předčilo očekávání organizátorů. Překvapením bylo, že Dny Evropského dědictví v Olomouci přilákaly i návštěvníky např. z Prahy, Karlových Varů, Plzně, Podkrkonoší či Šumperska.

Arcibiskupská knihovna a Centrum pro kulturu,
autoři fotografií: Jitka Bartošová a Marie Jeklová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu