Prezentace knihy prof. Piťhy o sv. Cyrilu a Metodějovi


Církev v České republice prožívá nyní tříletí příprav na jubileum 1150 let od příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Moravu, které si připomeneme v roce 2013. Matice velehradská připravila ve spolupráci s nakladatelstvím Poustevník jako součást přípravy na toto výročí knihu „Slyšte slovo a zpívejte píseň“.

Velehrad, Olomouc: Kniha ve své prvé části čtivým jazykem podává životní příběh svatých Cyrila a Metoděje. Autor knihy prof. Petr Piťha uvádí všechna základní historická fakta, aniž by porušil plynulý tok vyprávění. Čtenář se současně baví i vzdělává.

Ve druhé části autor v několika historických obrazech provede čtenáře nejdůležitějšími údobími historie Velehradu a vývoje cyrilometodějské úcty. Tím je zároveň ukázáno, v čem spočívá náš současný úkol při ochraně a rozmnožení „dědictví otců“.

K textu knihy je pro děti připojen slovníček s vysvětlením málo známých slov a termínů. Kniha je bohatě ilustrována akademickou malířkou Klárou Folvarskou. Předmluvu ke knížce napsal světící biskup olomoucký Josef Hrdlička a kniha získala právo užít loga ČBK pro oslavy 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Moravu.

Počátkem měsíce února 2012 představí autor knihu čtenářům v těchto místech:

7. února, 17.00 hod. – Olomouc, Arcibiskupský palác, Andělský sál: Za účasti olomouckého světícího biskupa Josefa Hrdličky. Ukázka z knihy zazní v podání herečky Martiny Pavlíkové.

8. února, 17.00 hod. – Ostrava, dům Telepace, TV NOE: Za účasti ostravsko-opavského biskupa Františka Lobkowicze. Ukázka z knihy zazní v podání herečky Pavlíny Kavkové.

9. února, 17.00 hod. – Zlín, Krajská knihovna Františka Bartoše, hudební oddělení: Za účasti náměstka hejtmana Zlínského kraje Jindřicha Ondruše. Ukázka z knihy zazní v podání herečky Martiny Pavlíkové.

12. února, 12.45 hod. – Velehrad, Stojanovo gymnázium: Za účasti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, setkání se uskuteční v rámci valné hromady Matice velehradské. Ukázka z knihy zazní v podání herce Jana Horáka.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu