Projekt Otevřené brány byl zahájen podpisem memoranda ve Zlíně


Arcibiskup olomoucký Jan Graubner a hejtman Zlínského kraje MVDr. Stanislav Mišák, podepsali včera memorandum k projektu Otevřené brány. Zlínský kraj a Arcibiskupství olomoucké tak zahájí od 1.5.2009 spolupráci na společném projektu, jehož cílem je zpřístupnění umělecky i historicky významných církevních památek Zlínského kraje veřejnosti.

Vybrané kostely budou přístupné v pravidelném návštěvnickém režimu a s kompetentními službami průvodců. Lidé si tedy budou moci prohlédnout tyto církevní památky podobně jako třeba hrady a zámky s tím rozdílem, že prohlídka duchovních míst bude zcela zdarma.
Bylo vyškoleno bezmála 40 průvodců, kteří budou poskytovat informace návštěvníkům. Příležitost dostali hlavně hůře zaměstnatelné skupiny lidí, jako maminky na rodičovské, studenti nebo důchodci. Od druhé poloviny května bude pro zájemce také k dispozici zdarma naučná brožura o sakrální architektuře a vybraných kostelech v kraji.
Kostely budou přístupné od 1. května do 30. září, zpravidla od úterý do soboty od 9. do 17. hodiny (s hodinovou pauzou během oběda) a v neděli od 13. do 17. hodiny.
Náklady na realizaci projektu v letošním roce dosáhnou zhruba 1,1 milionu korun. Na této částce se podílí především Zlínský kraj a partnerská města a obce.

Zpřístupněné chrámy:

Velehradská bazilika
Velehrad je už po staletí součástí duchovního, náboženského a kulturního dědictví národa. Klenot moravského baroka, trojlodní bazilika s bohatě zdobeným interiérem, patří k nejvýznamnějším poutním místům v zemi.

Areál na Svatém Hostýně
Svatý Hostýn patří mezi nejvýznamnější mariánská poutní místa na Moravě. Kromě poutního chrámu tu návštěvníci najdou i další zajímavé památky, například Jurkovičovu křížovou cestu.

Kroměříž
Kroměříž bývala sídlem biskupů a arcibiskupů. Vedle Arcibiskupského zámku a zahrad patří k nejvýznamnějším památkám města chrám sv. Jana Křtitele, který se řadí k nejkrásnějším barokním stavbám na Moravě, a novogotický kostel sv. Mořice.

Zlín-Štípa
Významné mariánské poutní místo s působivým barokním chrámem Narození Panny Marie a s přilehlým karmelitánským klášterem.

Uherské Hradiště
Bývalý Jezuitský klášter s kostelem sv. Františka Xaverského je jednou z dominant města. Farní kostel představuje charakteristickou jezuitskou stavbu vsazenou do komplexu klášterních budov.

Holešov
Trojlodní barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie vznikl podle projektu italského architekta Filiberta Lucheseho. Jeho součástí je unikátní Černá kaple.

Vsetín
Kostel je datem svého založení jediný svého druhu na Vsetínsku z doby pobělohorského baroka. Původně byl budován v 17. století jako zámek.

Chropyně

Ozdobou barokního kostela sv. Jiljí je kazatelna a křtitelnice, která v životní velikosti zpodobňuje křest Ježíšův sv. Janem Křtitelem.

Zdroj: www.kr-zlinsky.cz

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu