Restaurátoři vracejí lesk šternberskému chrámu


Už od dvacátých let minulého století čekal interiér chrámu Zvěstování Panny Marie - dominanty Šternberka - na restaurování. Tehdy v kostele shořely varhany a saze pokryly rozsáhlé unikátní barokní fresky Františka Antonína Šebesty- Sebastiniho.

"Objekt bývalé lateránské kanonie patří k nejlépe dochovaným řádovým domům augustiniánských kanovníků na území Čech a Moravy. Také umělecká výzdoba se i přes nepřízeň osudu velmi dobře zachovala. Dokladem kladného vztahu k těmto historickým a uměleckým dílům je i právě probíhající oprava ve farním kostele," uvedl Marián Marghold, manažer projektu obnovy interiérové výzdoby chrámu.

Už v červenci loňského roku začali odborníci na opravě pracovat. "V roce 2009 restaurátoři provedli opakovanou fixáž a čištění s odstraněním přemaleb z 19. století. Uvolněné omítky průběžně opravují a lokálně sundávají staré nekvalitní plomby a výspravy. Restaurátorské práce se sice nyní přerušily, ale budou pokračovat od dubna," informoval Marghold.

Nového kabátu se dočkají i dřevěná a kovová okna, nově odborníci opraví osvětlení interiéru včetně elektroinstalací. "Složitost konstrukce lešení si vynutila demontáž čtyřiceti kostelních lavic i chrámových varhan s více než třemi tisíci píšťal. Obě tyto části interiéru je nutné restaurovat, ale pouze jen malou část bude možné zaplatit v rámci projektu obnovy interiéru. Jeden ze zdrojů získání dalších financí je i výtěžek z prodeje právě vydané knižní publikace o chrámu," pokračoval manažer projektu.

Stavba lešení v monumentální chrámové lodi trvala čtyři měsíce, celkem se použilo dvaadvacet kilometrů lešeňových trubek, tisíce spojek, podlážek a dvacet kubických metrů dřevěných trámů a desek. "Restaurátoři budou v kostele pracovat do konce října roku 2010 a celý projekt by měl být hotový do konce března roku následujícího. Rekonstrukce chrámu, který je součástí bývalého augustiniánského kláštera, je podpořena grantem přes jedenadvacet milionů korun z Norských fondů. Dalších dva a půl milionu šternberské farnosti poskytl Olomoucký kraj a milionem a půl přispělo i město Šternberk," doplnil Marghold.

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu