Rodí se dar pro papeže


Náročné výroby konviček, džbánku a misky se zhostili ti nejšikovnější nižborští skláři. Jejich práce má být hotová do poloviny září, kdy si dar převezme kardinál Miloslav Vlk. "Církevní hodnostáři ho předají papeži zřejmě na mši ve Staré Boleslavi, která se uskuteční 28. září," uvedl prezident sklárny Rückl Crystal Jiří Rückl.

"My máme radost z toho, že tím dáváme do povědomí, že české sklo je pořád českým sklem a že jsme tady, abychom dobře reprezentovali naši zemi a toto řemeslo. A zrovna tak to berou i naši skláři," dodal.

Nižborská sklárna vyráběla dar, mešní konvičky na vodu a víno na ozdobném podnosu už v roce 1997 pro papeže Jana Pavla II. "Po dohodě s panem kardinálem Vlkem jsme dar rozšířili ještě o takzvané lavabo, což je kulatá miska se zvýšeným okrajem a džbánkem. Slouží při mši k symbolickému opláchnutí konečků prstů," uvedl Rückl.

Na nových konvičkách a džbánu bude osobní znak papeže Benedikta XVI. a na táccích celkem čtyři znaky - vedle osobního znaku hlavy katolické církve ještě znak Vatikánu, český lev jako symbol české státnosti a portrét svatého Václava. "Protože ten dar mu má být předán nejspíš ve Staré Boleslavi 28. září, což je právě svátek svatého Václava," zdůvodnil Rückl.

Nádobí bude vyrobeno z českého křišťálu v originálních tvarech. "Teď ten proces pokračuje broušením a na závěr se pomocí počítače a našich designérů přenesou zmíněné symboly," dodal Rückl.

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu