Sdělení arcibiskupa Graubnera k "dopisům z Ukrajiny"


Olomoucký arcibiskup Jan Graubner vydává sdělení k dopisům, které z Ukrajiny posílá tzv. Byzantský katolický patriarchát, skupina kolem bývalého kněze olomoucké arcidiecéze Antonína Dohnala.

Otec Antonín Dohnal byl knězem arcidiecéze olomoucké, který v devadesátých letech požá­dal o uvolnění do řehole baziliánů, kde přijal byzantský obřad a řeholní jméno Eliáš. Dnes žije na Ukrajině se skupinou bratří, kteří byli spolu s ním pro neposlušnost vyloučeni z řádu bazili­ánů. Prohlašují se za biskupy, ale nechtějí sdělit, kdo je vysvětil. Podle církevního zákona není možné světit biskupy bez jmenování papežem či s jeho souhlasem. Kdo vysvětí někoho na bis­kupa bez souhlasu papeže, je vyloučen z církve. Stejně tak ten, kdo takové svěcení přijme. Celá tato skupina je tedy mimo církev. Založili společenství nazývané Ukrajinská pravověrná řec­kokatolická církev a Eliáše prohlásili za patriarchu. Oslovují některé naše věřící se žádostí, aby vstoupili do tzv. Ukrajinské pravověrné řeckokatolické církve a aby pomohli zajistit potřebný počet podpisů k jejímu zaregistrování na Ministerstvu kultury v České republice. Upozorňuji, že tato tzv. církev není v jednotě s papežem. Kdo by podepsal jejich archy, ať si uvědomí, že vstu­puje do schizmatické sekty.

Otec Eliáš postupně prohlásil za vyloučené z katolické církve téměř všechny biskupy a kardiná­ly světa včetně českých biskupů. V poslední době bojoval proti blahořečení papeže Jana Pavla II. Nyní prohlašuje za vyloučeného z církve i papeže Benedikta XVI. a ve svých dopisech, mailech i na internetu vyzývá katolíky, aby se distancovali od současného papeže a modlili se za šťastnou volbu nového papeže. Protože se tato skupina prohlašuje za jediné pravověrné katolické biskupy na světě, dá se předpokládat, že papežem má být jeden z nich.

Někteří lidé, kteří znali Dohnalovu horlivost a zbožnost, jsou překvapeni. My nebudeme sou­dit, nakolik u nich jde o duševní nemoc, omyl či vědomý hřích. To posoudí Bůh. My prosme, ať je k nim Bůh milosrdný a přivede je k pokání, ať zároveň ochrání všechny dobré lidi před pohor­šením či rozkolem.

+ Jan Graubner, arcibiskup olomoucký

 

Kalendář akcí

 
  »
P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu