V Arcibiskupském paláci mohou lidé ochutnat svatomartinské víno


Příležitost okusit první letošní víno – svatomartinské – budou mít v sobotu 12. listopadu 2011 návštěvníci olomouckého Arcibiskupského paláce, který bude v tento den otevřen k prohlídce. Lahve bílého vína Müller Thurgau a dalších mladých vín požehná předchozího dne, o svátku sv. Martina, olomoucký biskup Josef Hrdlička.

Olomouc: Tradice svatomartinského vína se v České republice objevila roku 2005. První víno ze sklizně daného roku vstupuje na trh vždy 11. listopadu, o svátku sv. Martina, nejlépe v 11 hodin. Mladá vína jsou lehká a s nižším obsahem alkoholu, lze v nich odhalit chuť a vůni různých druhů ovoce – broskví, banánů, hrušek nebo višní. Šťavnatá kyselinka dodává mladému vínu ceněnou svěžest. Po nalití do sklenky mohou zvláště bílá a růžová mladá vína jemně perlit. K výrobě svatomartinského vína lze použít bílé odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, pro červená a růžová vína pak Modrý portugal a Svatovavřinecké.

Příležitost ochutnat letošní svatomartinské víno budou mít letos poprvé také návštěvníci Arcibiskupského paláce v Olomouci. Ten bude totiž pro veřejnost mimořádně otevřen v sobotu 12. listopadu a kromě návštěvy historických sálů zde na zájemce bude čekat právě ochutnávka svatomartinského vína zahrnutá v ceně prohlídky s možností následného nákupu. Kromě mladých vín budou mít návštěvníci možnost koupit si i vína starších ročníků včetně mešních.

Lahve svatomartinského bílého vína odrůdy Müller Thurgau i dalších mladých vín pro tuto příležitost dodá společnost Arcibiskupské zámecké víno Kroměříž, která je výrobcem mešních vín. Půjde o jakostní odrůdová vína, která jsou vyrobena technologií mešních vín, tedy pouze z hroznů bez dalších příměsí a přidaného cukru. Předchozího dne, o svátku svatého Martina, je za účasti četných představitelů veřejného života slavnostně požehná olomoucký světící biskup Josef Hrdlička.

Zástupci médií jsou srdečně zváni na slavnostní žehnání vína v Arcibiskupském paláci. Setkání v pátek 11. 11. 2011 začíná v 11.11 hodin. Přijít samozřejmě můžete také v sobotu, kdy bude palác otevřen pro veřejnost.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu