V Arcidiecézi olomoucké se uskutečnila Noc kostelů


Páteční Noc kostelů přilákala do setmělých kostelů v celé Arcidiecézi olomoucké přibližně čtyřicet tisíc návštěvníků. Do tohoto projektu se zde zapojilo celkem 63. kostelů.  V samotné moravské církevní metropoli, Olomouci, se návštěvnost blížila třiadvaceti tisícům účastníků, kteří mohli jen v tomto městě navštívit 14 chrámů, kaplí a modliteben.

Noc kostelů pro Arcidiecézi olomouckou slavnostně zahájil v olomouckém chrámu svatého Mořice římskokatolický světící biskup Josef Hrdlička společně se zástupci dalších čtyř křesťanských církví, které se do projektu v Olomouci zapojily, farářkou Českobratrské církve evangelické Janou Rumlovou, duchovním správcem Pravoslavné církve v Olomouci Petrem Novákem, duchovním Církve bratrské Dalimilem Staňkem a farářem Československé církve husitské Františkem Konvalinkou. Slavnostního zahájení se účastnili i hejtman Olomouckého kraje Martin Tesařík a náměstek primátora města Olomouce Ladislav Šnevajs, kteří nad tímto projektem převzali záštitu. Poté se ve všech chrámech města rozezněly zvony, čímž byly brány všech kostelů oficiálně otevřeny. Biskup Hrdlička ve svém úvodním proslovu mimo jiné řekl: „Chrámy byly od nepaměti i místem azylu pro pronásledované, místem nedotknutelnosti pro všechny, kdo zde hledali útočiště a záchranu... Kostel je domovem pro všechny lidi dobré vůle"

Na olomouckém Horním náměstí byl v pátek již od 10.00 dopoledne připraven doprovodný program pro děti i dospělé. Večer pak návštěvníci Noci kostelů měli možnost navštívit zvonice, krypty, sakristie a další prostory, které nejsou běžně veřejnosti přístupné. Byly připraveny komentované prohlídky, hudební vystoupení, varhanní koncerty či pantomima. Návštěvníci se mohli seznámit s postupem vzniku ikony, podívat na liturgická roucha a liturgické předměty či se dozvědět proč a jak se v církvi zpívá. Mohli se rovněž účastnit bohoslužeb, adorací nebo pohovořit s knězem o duchovních otázkách. To je jen malý výčet z velmi bohatého programu, který byl pečlivě sestaven v každém kostele dobrovolníky bez jakéhokoliv nároku na honorář. Podle koordinátora Noci kostelů v olomoucké arcidiecézi, Pavla Mléčky, byla atmosféra ve všech kostelech výborná a účastníky neodradily ani občasné dešťové přeháňky.

Akce se konala za finanční podpory Olomouckého kraje, Zlínského kraje a města Olomouc.

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu