V katedrále se představí fotografie s duchovní tematikou


Unikátní fotografická výstava, která se snaží zachytit neviditelné – duchovní rozměr člověka – bude k vidění v kryptě olomoucké katedrály sv. Václava. Pořádá ji zde olomoucké arcibiskupství ve spolupráci se sdružením Člověk a Víra, které zastupuje přes šedesát fotografů po celé ČR. Vernisáž se uskuteční v neděli 20. března 2016 od 15.30 hodin.

„Snímky představují kouzlo hry se světlem v nádherných prostorách jak českých katedrál, tak například mládežnických setkání nebo národních poutí. Výstava je průřezem významných církevních událostí v roce 2015 a zachycených uměleckou a dokumentární formou na 60 velkoplošných fotografiích,“ říká Dominik Novák ze sdružení Člověk a Víra.

Tato celostátní nezisková organizace zastřešuje práci dobrovolných fotografů, kteří uměleckou formou dokumentují významné akce českých církví v naší zemi i v zahraničí. „Dnes je nás přes šedesát a doufáme, že v průběhu několika let se staneme největším fotografickým sdružením v České republice,“ nastiňuje další plány Novák.

Sdružení proto podle něj stále přijímá další fotografy. „Každého zájemce vyškolíme jak fotograficky, tak i specificky z hlediska sakrální fotografie. Našimi členy jsou převážně amatéři a poloprofesionálové, ale patří k nám i lidé, které živí jen fotografie. Nejmladšímu členovi je 16 a nejstaršímu 75 let. Je na místě poznamenat, že všichni konají svou práci zdarma,“ shrnuje Novák.

Prohlédnout si práci fotografů a případně navázat kontakt se sdružením budou lidé moci právě během zmíněné výstavy, která se koná pod záštitou olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Její vernisáž se v kryptě olomoucké katedrály uskuteční v neděli 20. března v 15.30 hodin. Výstava bude poté otevřena až do 30. dubna, a to vždy od pondělí do soboty v čase 10 – 12 a 14 – 16 hodin a o nedělích v čase 11 – 12 a 14 – 17 hodin.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu