Ve Vizovicích oslaví pouť a požehnají základní kámen komunitního centra


Svatovavřineckou poutí, jejíž program nabídne několik bohoslužeb a koncert, ožijí o víkendu Vizovice. Součástí oslav bude také žehnání základního kamene komunitního centra, které by do konce příštího roku mohlo vyrůst nedaleko fary.

Účelem stavby, která by měla být zahájena na přelomu září a října, je především nabídnout prostor pro poskytování sociálních služeb, pro setkávání různých věkových skupin a společenství, pro vzdělávací aktivity i pro neformální a přátelská setkání.

„Lidé dnes za mnoha sociálními službami musejí dojíždět desítky kilometrů. Nové komunitní centrum bude modelem a odpovědí na ohrožení a některé sociální problémy,“ říká vizovický farář P. Josef Rosenberg a dodává: „Pro nás křesťany to bude příležitost vydat svědectví o své víře.“

Náklady na stavbu jsou podle něj vyčísleny na 13 milionů korun. „Podařilo se nám uspět s žádostí v Integrovaném regionálním operačním programu, poděkování proto patří Evropské unii i Ministerstvu pro místní rozvoj ČR. Velmi nám také pomáhá vedení města Vizovice, vstřícní jsou k nám i mnozí z krajského úřadu ve Zlíně a pomoc s předfinancováním zajistí Arcibiskupství olomoucké,“ vypočítává kněz a doplňuje: „Při kvalitní administraci můžeme očekávat dotaci ve výši až 95 %.“

V současnosti podle něj probíhají přípravy na stavbu a postupně se vyklízejí prostory hospodářských stavení nedaleko fary, na jejichž místě bude nová budova stát. „Nový objekt komunitního centra svým vzhledem zcela zapadne do rázu města: ve vnitřní části dvora najdeme několik zajímavých architektonických řešení. Svými parametry se jedná o budovu přátelskou a blízkou, stavěnou na ‚lidský rozměr‘,“ popisuje vizovický farář. Vnitřek budovy podle něj poskytne několik místností pro sociální služby a pro potřeby komunity, dále sál se zázemím a také odpočinkové zóny. „Vše bude doladěno vnitřním vybavením, barvou a světlem,“ uzavírá P. Josef Rosenberg.

Program vizovické pouti nabídne v pátek 11. 8. od 19.30 v zámecké kapli koncert souboru Musica Organum s názvem „Vznešeně ať znějí trubky serafínů“. Na sobotu je od 17.30 plánována mše svatá v kostele sv. Vavřince, k bohoslužbě se věřící sejdou také v neděli od 9.00 a vrcholem oslav bude v 15.00 poutní mše svatá s žehnáním základního kamene komunitního centra. Celebrovat ji bude Mons. Antonín Basler, kterého papež František nedávno jmenoval pomocným olomouckým biskupem. Po mši následuje posezení na hřišti u orlovny a zábavný program pro děti.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu