Ve Zlínském kraji čeká o Noci kostelů na návštěvníky téměř 50 chrámů


Do Noci kostelů, která letos připadá na 27. května a jejímž cílem je otevřít kostel netradičním způsobem a pro všechny lidi, tedy i pro ty, kteří by do něj jinak nepřišli, se ve Zlínském kraji zapojí pět církví a otevřeno bude celkem 46 kostelů, kaplí a modliteben. Podrobný program naleznete na webových stránkách www.nockostelu.cz, zde přinášíme výběr těch nejzajímavějších nabídek.

Olomouc: V okrese Zlín bude otevřeno celkem 17 kostelů, kaplí a modliteben v 8 městech a obcích: vedle samotného Zlína to bude i v Otrokovicích a Vizovicích a z obcí ve Hvozdné, Lhotě, Tečovicích, Tlumačově a Velkém Ořechově. V okresním a zároveň krajském městě se otevře šest objektů.

Ve zlínském kostele sv. Filipa a Jakuba (Sadová ul.) zahájí v 18.00 hodin večer varhanní rozjímání a po něm od 18.30 hodin následuje moderovaná bohoslužba, při níž je možné se seznámit s jednotlivými částmi mše svaté. Seznamování s tím, co znamená a obsahuje křesťanství, bude formou otázek a odpovědí pokračovat i poté (19.30 hod.). Hostem večera se od 20.00 hodin stane zpěvák Láďa Křížek, následovat bude prohlídka kostela s průvodcem a koncerty moderní, houslové a varhanní hudby. K osobnímu rozhovoru bude k dispozici kněz. V kostele Českobratrské církve evangelické (Slovenská ul.) začne již v 17.00 hodin kreativní dílna pro malé i velké, program pak bude pokračovat výkladem o křesťanských symbolech (19.00 a 22.00 hod.), rozjímání nad hudbou klasiků nebo vystoupení místního pěveckého sboru. Po celou dobu je také možné si prohlédnout kostel s výkladem, nakoupit výrobky fair trade nebo se podívat, jak vypadá hra na varhany. Otevřeny budou dále kostely na Jižních Svazích, ve Štípě a v Malenovicích a kaple ve Štípě.

 

V okrese Kroměříž otevře své brány celkem 15 objektů v celkem 7 městech a obcích: Kroměříži, Holešově, Hulíně a Chropyni a dále v Kvasicích, Rajnochovicích a Zlobicích. V samotné Kroměříži to bude celkem 9 kostelů, kaplí a modliteben.

Kroměřížský kostel sv. Mořice (Stojanovo nám.) nabídne v programu například vystoupení dětí z mateřské školy (18.00 hod.) nebo prohlídku trasy, kudy chodíval arcibiskup na zámek (18.30). Návštěvníci se budou moci seznámit s tím, jak církev slaví Velikonoce (20.30), poslechnout si místní Scholu cantorum (21.00) a nahlédnout do hudebního archivu sv. Mořice (22.30). Pravoslavný chrám sv. Cyrila a Metoděje (Slovanské nám.) zve návštěvníky například na chvalozpěv akathist před ikonou (17.00), bohoslužbu (18.00), zamyšlení na téma „Mystika lidského setkání s Bohem“ (19.00) nebo volnou diskuzi (22.30). Otevřen bude také kostel Panny Marie na Riegrově náměstí, kostel ČSCH – Milíčův sbor, modlitebna Českobratrské církve evangelické a kaple sv. Vincence v klášteře na Malém Valu, letos poprvé se také otevřou dvě kaple Arcibiskupského gymnázia. Navštívit bude také možné kostel Všech svatých v místní části Hradisko.

 

Do sedmi kostelů či kaplí mohou návštěvníci zavítat v okrese Uherské Hradiště. Otevřou se zde tři kostely v Uherském Brodě, kostel a kaple v Bojkovicích a dále kostely v Ostrožské Lhotě a Uherském Ostrohu. Program v uherskobrodském kostele Neposkvrněného početí Panny Marie (Masarykovo nám.) zahájí už v 16.00 hodin zážitková hra „Ve stínu věží“ pro děti. Po mši svaté (17.30 hod.) pak pokřtění návštěvníci budou mít možnost obdržet upomínku na vlastní křest a všichni si budou moci projít kostel při komentované prohlídce. Historii Uherského Brodu přiblíží přednáška začínající v 18.45 hodin. V chrámu Mistra Jana Husa Církve československé husitské (ul. Bří Lužů) začne v 18.00 hodin povídání o víře a od 22.00 hodin se pak představí další církve Uherskobrodska. Program završí koncert křesťanských písní (22.35), modlitba za město (23.00) a požehnání městu z rukou všech duchovních, kteří v Uherském Brodě působí (23.55).

 

Sedm církevních objektů se zájemcům otevře také v okrese Vsetín. Kromě tří budov v okresním městě to dále budou kostely ve Valašském Meziříčí a Karolince a dále dva kostely v Kelči. Ve vsetínském kostele Nanebevzetí Panny Marie (Horní nám.) začíná program Noci kostelů netypicky už ráno, když se budova od 8.00 hodin otevírá školákům. „Od sklepa až po věž“ si žáci budou moci kostel prohlédnout až do 14. hodiny. Večerní program pak začíná mší svatou v 18.00 hodin, po ní následuje májová pobožnost, videozáznam ze života farnosti a koncert chrámové hudby (20.00), prohlídka s výkladem (21.00) a výprava za poznáním pro odvážné (22.00). V modlitebně sboru Církve bratrské v Horní Jasence vsadili zase na hudbu: v průběhu večera zde vystoupí místní pop-rocková worship kapela Elementum (20.00 a 21.15) a před kostelem proběhne hudebně-světelná show (21.00 a 22.00).

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu