Výstava v Litovli představí život ve věznicích i na Kamčatce


„Sen o svobodě“ je název mezinárodní výstavy, při níž se v Litovli představí tři mladí fotografové z ČR, Slovenska a Polska. Vernisáž snímků ze zemí bývalého Sovětského svazu a ze slovenských věznic se uskuteční ve středu 11. června 2014 a uvede ji známý fotograf Jindřich Štreit, u něhož všichni tři autoři studovali.

Litovel: Společným motivem fotografií, které se sejdou na výstavě otevírané tuto středu v litovelské kapli sv. Jiří, je touha po svobodě – ať už jejími nositeli jsou vězňové ze slovenských věznic v Prešově a Sabinově, jak je zachycuje Lena Jakubčáková, nebo obyvatelé Ruska, Ukrajiny a dalších zemí bývalého Sovětského svazu, kteří se objevují na snímcích Martina Wágnera a Michała Luczaka. „Člověk je bytostně stvořen pro svobodu a nemůžeme na to zapomínat, zvláště děje-li se kdekoli ve světě bezpráví, anebo nás zotročuje spotřební společnost. Proto tato výstava – abychom nezapomínali na zodpovědnost pečovat o svobodu vnitřní i vnější. Myslím, že vystavené fotografie nabídnou každému dostatek podnětů k zamyšlení,“ říká P. Josef Rosenberg z místní farnosti, která výstavu pořádá.

Cyklus V odlúčení slovenské fotografky Leny Jakubčákové představuje odsouzené formou meditativních portrétů. „Prezentovaný výběr čtrnácti fotografií odkazuje na symboliku křížové cesty a chce být psychologickým průnikem do duše portrétovaných, vyjádřit jejich pocity odloučení, stesk po rodině a touhu po svobodě, ale také sebereflexi, soudržnost a smysl pro humor,“ vysvětluje autorka, která podle svých slov ve vězení zjistila, že odsouzení nejsou o nic horší než jiní lidé. „I za mřížemi se lidé mohou navzájem obohacovat a nacházet zde Boha,“ dodává fotografka, která se ve své tvorbě věnuje dokumentární a portrétní, sociálně orientované fotografii.

Na opačný konec euroasijského kontinentu návštěvníky svými fotografiemi zavede druhý z vystavujících, Martin Wágner z Prahy. Už od roku 1998 totiž soustavně fotografuje život v Rusku a na území bývalého Sovětského svazu, kam v průběhu patnácti let podnikl třiatřicet cest. „Původním záměrem bylo pořídit série fotografií charakterizujících Rusko od evropského Kaliningradu k nejzazší asijské výspě. Během prvních výprav jsem se proto snažil proniknout co nejdále na východ, na Kurilské ostrovy, Kamčatku a Čukotku. V posledních letech se naopak zaměřuji na evropské oblasti,“ vysvětlil Wágner, který opakovaně uspěl v soutěži Czech Press Photo a uspořádal také řadu samostatných výstav v českých zemích i v zahraničí včetně Moskvy a dalších ruských měst.

Výstavu doplní snímky mladého polského fotografa Michała Luczaka z jeho souboru nazvaného Bílý dům, který nafotografoval v ukrajinské vesnici Čornomin na hranici s Moldavskem. „Objevil jsem zde zajímavou stavbu z první poloviny 19. století, která vznikla jako prototyp Bílého domu ve Washingtonu. Původní šlechtické sídlo bylo za Stalinovy éry přestaveno na Dům pracujících, během druhé světové války sloužilo jako vězení a po válce jako sirotčinec. V současné době je v budově školní zařízení s asi 180 studenty, dům je ale v havarijním stavu a potřebuje rekonstrukci. Vedení školy se proto už více než deset let snaží oslovit americké prezidenty s žádostí o příspěvek,“ vysvětluje Luczak a dodává: „Zachytil jsem současný život domu, v němž se děti učí, cvičí, běhají po chodbách. Zajímala mě ale i krajina s pozůstatky komunistických symbolů, tamní zvláštní atmosféra a propojení života školy s přírodou.“

Výstava „Sen o svobodě“ bude v litovelské kapli sv. Jiří otevřena ve středu 11. června 2014 v 17.30 hodin. Uvede ji známý fotograf Jindřich Štreit, akci hudebně doprovodí Senzakord. Návštěvníkům bude přístupná v sobotu 14. června v rámci „Hanáckých Benátek“ a poté během celého období prázdnin, tedy od 27. června do 31. srpna, a to každý den kromě pondělí od 10.00 do 16.00 hodin.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

 
  »
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu