Vzpomínky na kardinála Skrbenského se zúčastní i Dominik Duka


Bohoslužba, přednáška i koncert jsou na programu oslav, jimiž si farnost Dlouhá Loučka na Uničovsku bude v následujících týdnech připomínat dvě výročí spojená s pražským i olomouckým arcibiskupem, kardinálem Skrbenským z Hříště. Bohoslužbě v neděli 9. června 2013 bude předsedat kardinál Dominik Duka.

Dlouhá Loučka: Oslavami si farníci chtějí připomenout letošní 150. výročí narození a také 75. výročí úmrtí kardinála Lva Skrbenského. „Ten na zámku v Dlouhé Loučce strávil velkou část svého života: od rezignace na olomoucký biskupský stolec roku 1920 až do smrti 24. prosince 1938,“ připomenul farář P. Pavel Hödl. Olomouckým arcibiskupem byl kardinál Skrbenský, rodák z Hukovic na Novojičínsku, od roku 1916 a předtím byl od roku 1899 arcibiskupem pražským. (Jeho úplný životopis je dostupný na tomto místě.)

Na programu slavností, které pořádá farnost Dlouhá Loučka s podporou místního obecního úřadu a Olomouckého kraje, je v pátek 17. května popularizační přednáška Jitky Jonové z Katedry církevních dějin Cyrilometodějské teologické fakulty UP o životě a díle kardinála Skrbenského. Začíná v 18.00 hodin v prostorách obecního kina.

V pátek 7. června od 18.00 hodin vystoupí ve farním kostele soubor Hradišťan. Vstupenky jsou k dostání na obecních úřadech v Dlouhé Loučce, Šumvaldě, Pasece a také v Městském informačním centru na Masarykově náměstí v Uničově.

V neděli 9. června zavítá do farnosti pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka a ve zdejším farním chrámě bude od 10.00 hodin za svého předchůdce kardinála Skrbenského slavit mši svatou. Při bohoslužbě bude účinkovat pěvecký sbor Carmen ze Zábřeha a bohoslužba bude přenášena na vlnách Rádia Proglas. Na závěr bohoslužby odhalí kardinál Duka zrestaurovanou sochu Vzkříšeného, připisovanou moravskému baroknímu umělci Heinzovi, a po skončení mše bude před kostelem přichystáno občerstvení a posezení při dechové hudbě. Veřejnost si zároveň bude moci zakoupit monografii o kardinálu Skrbenském, jejíž autorkou je Jitka Jonová.

Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého

 

Kalendář akcí

«  
  »
P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu