Základní škola sv. Voršily v Olomouci slaví 15. výročí


Na počátku školního roku 2008-2009 oslavila ZŠ sv. Voršily 15. rok své existence. U příležitosti tohoto výročí se dne 20. 4. 2009 v 18.30 bude v kostele sv. Kateřiny konat slavnostní koncert vokální skupiny Spirit, který odstartuje celou sérii oslav k 15. výročí. V průběhu května se do oslav zapojí i žáci různými činnostmi během vyučování. Oslavy pak uzavře červnové setkání absolventů se současnými i bývalými zaměstnanci školy.

Škola sv. Voršily poskytuje základní vzdělání v plném rozsahu, a to s rozšířenou výukou cizích jazyků a informatiky. Výrazným specifikem školy je úsilí o vytvoření harmonického tvůrčího prostředí s akcentem na základní, obecně přijímané křesťanské hodnoty, které spoluvytvářejí podstatu evropské civilizace, a návaznost na tradice kvalitního prvorepublikového církevního školství. I proto se ZŠ sv. Voršily mohla např. zapojit do mezinárodního programu Socrates a honosí se titulem fakultní škola Univerzity Palackého.
V současné době se škola proměňuje jak po stránce materiální (renovace učeben, inženýrských sítí, školního hřiště), tak výukové (zavádění školního vzdělávacího programu, výukové techniky). Po stránce personální se může pochlubit relativně ustáleným kádrem mladých vyučujících, jehož nedílnou součástí je také školní spirituál a sestry voršilky. Došlo k rozdělení první třídy na dvě skupiny pro usnadnění vstupu do školy a posílení výuky ve směru žádoucích kompetencí, např. komunikační, mediální či v informatice.
Vedení školy se snaží školu maximálně otevřít rodičům i veřejnosti, pořádá dny otevřených dveří, voršilské trhy či školní pouť.

Budova, která už za Rakousko-Uherska, první republiky a krátce i po roce 1945 sloužila škole zřízené řádem sester vodilek a po internaci sester za komunistického režimu fungovala jako státní škola Na Hradě. Od roku 1992 koexistovaly třídy zmíněné státní školy a nově zřízené církevní základní školy olomouckého arcibiskupství. Vznikla tak první a dosud jediná církevní základní škola na území Olomouce. V témže roce budovu i školní subjekt převzaly do své péče školské sestry řádu sv. Voršily.

 

PřílohaVelikost
Koncert-k-15-vyroci-vorsilske-skoly.jpg204.12 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu