Zrekonstruovaný objekt pro lidi bez domova slavnostně předán do užívání


V úterý 10. 8. 2010 odpoledne, olomoucký arcibiskup Jan Graubner slavnostně požehnal nově zrekonstruovanou budovu Charity Olomouc na Wurmově ulici č. 5 v Olomouci.  Objekt bývalé kanovnické rezidence byl z větší části kompletně zrekonstruován tak, aby zde Charita Olomouc především mohla kvalitněji poskytovat pomoc lidem bez domova. To chce zajistit prostřednictvím komplexu stávajících nebo nově zřízených služeb Krizového centra a Noclehárny pro ženy.

Investiční projekt rekonstrukce byl realizován především díky finanční podpoře EU realizované prostřednictvím dotace Regionálního operačního programu Střední Morava v přepokládané výši dvacet sedm milionů korun. Obnovu podpořilo bezmála třemi miliony korun i statutární město Olomouc, více než milion korun poskytl Timken Foundation of Canton; téměř půl milionu darovali také lidé prostřednictvím Tříkrálové sbírky 2010.

Jsem ráda, že se nám podařilo rekonstrukci dovést do úspěšného konce. Díky tomu nyní konečně máme důstojné zázemí pro poskytování pomoci lidem, kteří se ocitli v obtížné životní situaci," neskrývala svou radost ředitelka Charity Olomouc Ludmila Gottwaldová. Generální rekonstrukce se dočkalo celé jedno patro, jež je nyní určeno pro Krizové centrum a Nocležnu pro ženy. Opravou prošly také azylové domy pro muže i ženy a denní centrum; vhodné prostory či potřebnou součinnost zde naleznou i pracovníci Poradenského centra, kteří se sem již brzy budou stěhovat z objektu na Wurmově ulici č. 11. Do větších prostor se díky této investici přesunula ordinace pro lidi bez domova (pro pacienty je k dispozici čekárna, sprcha a další potřebné vybavení); mnozí také ocení vybudování výtahu. V rámci akce také bylo obnoveno materiální zázemí pro poskytování služeb.
„Objekt je na strategickém místě ve středu města a různé formy pomoci lidem v nouzi zde již byly s přestávkami realizovány odedávna. Je tedy dobře, že máme na co navazovat a můžeme dále rozvíjet naše, po téměř dvacet let budované dílo, stále v tomto objektu," zdůraznila ještě význam investice Gottwaldová.
Náročná rekonstrukce i montáž vnitřního vybavení za plného chodu budovy probíhala od listopadu 2009 a skončila počátkem srpna roku 2010.

zdroj: Charita Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu