Arcibiskup Graubner odpovídal on-line, tazatele zajímal Svatý rok i uprchlíci


Svatý rok milosrdenství, přijímání uprchlíků, situace v kněžském semináři i osobní krize a pochybnosti – to vše zajímalo čtenáře, kteří ve čtvrtek 10. prosince 2015 položili své otázky arcibiskupu Janu Graubnerovi v on-line rozhovoru na webu Olomouckého deníku. Během hodinového chatu odpověděl olomoucký arcibiskup celkem na 20 otázek.

Olomouc: Hned několik dotazů se týkalo Svatého roku milosrdenství. Tazatelé se zajímali o Svaté brány, rozšířené pravomoci zpovědníků i o výtvarnou podobu loga tohoto roku. „Podstatné je připutovat do chrámu k setkání s Bohem, kterému se otevřeme v důvěře, vyznáme viny a přijmeme odpuštění a rozhodneme se pro skutky milosrdenství,“ vysvětlil arcibiskup Graubner význam brány Svatého roku a dodal: „Je dobré, aby každý podle svých možností ušel kus cesty k tomu místu a cestou rozjímal.“

Na přetřes přišlo i aktuální téma uprchlíků a migrace. „Nebyli bychom křesťany, kdybychom nepomáhali potřebným. Druhá otázka je, jaká pomoc je nejvhodnější. Myslím, že jsme povinni především pomoci těm zemím, odkud lidé utíkají, k míru a lepší životní úrovni, aby nemuseli utíkat,“ vysvětlil olomoucký arcibiskup a připomenul: „Nechceme-li při pohledu do budoucnosti ztrácet naději, musíme mít především zdravé rodiny a více dětí.“

Několik dotazů směřovalo i na aktuální situaci v církvi, například počet bohoslovců v olomouckém semináři či počet kněží, kteří své povolání opouštějí. A tazatelé se zajímali i o osobní krize arcibiskupa Graubnera. „Chvil, kdy jsem měl všeho po krk, bylo dost. Hlavně mi pomáhá důvěra v Boha a pak se na to dobře vyspat,“ dostalo se jim odpovědi.

Krátce po 15. hodině se pak olomoucký arcibiskup se všemi čtenáři rozloučil: „Děkuji všem za jejich otázky a každému z vás přeji požehnané dny adventu a pak pravou vánoční radost s Boží blízkostí.“ Celý rozhovor je možné si přečíst na webu Olomouckého deníku.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu