Arcibiskup Graubner odpovídal v on-line rozhovoru, tazatele zajímali zednáři i hazard


Sňatky katolíků s muslimy, „zkostnatělost“ církve i referendum o zákazu hazardu v Olomouci – to vše zajímalo čtenáře, kteří v pondělí 15. prosince 2014 položili své otázky arcibiskupu Janu Graubnerovi v on-line rozhovoru na webu Olomouckého deníku. Během téměř dvě hodiny trvajícího chatu odpověděl olomoucký arcibiskup celkem na 21 otázek.

Olomouc: Nejvíce jich směřovalo k životu církve a k jejímu působení ve společnosti. „Jak mohou být křesťané užiteční okolnímu světu, mají ve srovnání s nevěřícími nějaké přednosti?“ zajímalo například jednoho tazatele. Od arcibiskupa Graubnera se dočkal této odpovědi: „Jejich předností je dar víry. Mohou využít moudrost a sílu evangelia, pomoc svátostí a živé společenství. Přeji si, aby křesťané vnášeli do společnosti porozumění, ochotu k službě a vzájemné lásce, aby jim šlo o pravdu a spravedlnost, aby měli odvahu se pro tyto hodnoty nasadit.“ Tazatelé se mimoto zajímali o počty kněží a bohoslovců, o přítomnost svobodných zednářů v církevních strukturách či o pomoc křesťanům pronásledovaným v Sýrii a Iráku.

Otázky mířily i na konkrétní problémy, čtenáři se ptali na možnost sňatku mezi příslušníky islámu a katolické církve, na podmínky křtu dětí či na překonání duchovní vyprahlosti. „Musíme si najít chvíli na ztišení, mít odvahu k Bohu hovořit, i když se zdá že neslyšíme žádnou odpověď,“ doporučil olomoucký arcibiskup a dodal: „Druhá věc, kterou doporučuji, jsou skutky lásky. Bible říká, že Bůh je láska. Jestli nezištně miluji, je Bůh ve mně a dokonce on je ve mně aktivní, projevuje se skrze moje skutky lásky.“

Stranou nemohly zůstat ani církevní restituce. „Převzali jsem necelých 20 % majetku, na kterém se už muselo začít hospodařit. Majetek není v ideálním stavu a bude trvat dosti dlouho, než se zkonsoliduje. Přesto doufám, že se podaří restituce dokončit, i když termíny pro vydávání už prošly, a jednou budeme schopni financovat výplaty zaměstnanců a duchovních,“ shrnul současný stav arcibiskup Graubner a ujistil také, že církev nežádá o nic, co by ze zákona požadovat nemohla, a že se snaží dávat všechen majetek do služby lidem.

Oblastí zájmu tazatelů se stal osobní život arcibiskupa Graubnera – jak vypadá jeho pracovní den, jak odpočívá, jak v dětství prožíval advent či jak bude trávit Vánoce. Na tyto i další dotazy, kterých bylo zasláno celkem 21, arcibiskup Graubner trpělivě odpovídal ještě dlouho po vypršení původně hodinového termínu. Krátce před 18. hodinou se pak se všemi čtenáři rozloučil: „Děkuji za otázky a všem čtenářům přeji radostné Vánoce i setkání s Boží láskou a požehnané dny nového roku.“ Celý rozhovor je možné si přečíst na webu Olomouckého deníku.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu