Arcibiskup Graubner předsedal poutní mši v Polsku


Foto Grzegorz TomasiakNa pozvání gliwického biskupa Jana Kopiece se olomoucký arcibiskup Jan Graubner stal v minulém týdnu hlavním celebrantem mše svaté u příležitosti svátku Nanebevzetí Panny Marie v hornoslezském poutním místě Rudy Raciborskie.

Rudy (Polsko): Arcibiskup Graubner ve své homilii povzbudil věřící, aby důvěřovali cestě, kterou jim předkládá Bůh. „Mějme odvahu říkat Bohu stále ‚ano‘ – nejen tehdy, když se nám to líbí, když všemu rozumíme a shoduje se to s našimi přáními. Říkejme Bohu ‚ano‘ také tehdy, když nás jeho požadavky přesahují, když jim nerozumíme a mnoho nás to stojí, když se na nás snáší kritika. Tehdy můžeme zakusit sílu Božího slova, tehdy do nás Boží slovo může vstoupit a stát se skutečností,“ uvedl olomoucký arcibiskup.

Foto Grzegorz TomasiakNavázal pak na úryvek z evangelia o setkání Panny Marie s Alžbětou, které se vydala pomoci, a řekl: „Přiložte i vy ruce ke konání dobra a neplýtvejte časem na zbytečnou kritiku či nářky. Nezabývejte se skandály a špatnými příklady, které hýbou světem. Mluvte raději o velkých Božích činech, které se uskutečnily ve vašich životech,“ vyzval shromážděné věřící a povzbudil je i k tomu, aby se Boží působení stalo také námětem k hovorům s dětmi. „Mějte odvahu předávat víru, a ne pouhé tradice,“ dodal arcibiskup Graubner.

Bohoslužba v Rudách u příležitosti oslavy svátku Nanebevzetí Panny Marie se stala hlavní poutní slavností hornoslezské církevní metropole a kromě olomouckého arcibiskupa, který byl pozván jako hlavní celebrant a kazatel, a biskupa zdejší gliwické diecéze Jana Kopiece byli přítomni také další biskupové.

Foto Grzegorz TomasiakKlášterní komplex vybudovali v Rudách cisterciáci během 13. století. V roce 1810 byl zrušen, areál sloužil nejprve jako vojenská nemocnice a od roku 1820 pak jako hlavní sídlo rodu Hohenlohe-Waldenburg-Schillingfűrst. V roce 1945 klášter vyhořel a v tomto stavu setrval až do nedávné minulosti. Roku 1998 byl předán do správy gliwické diecéze a následně se rozběhly rekonstrukce, které byly ukončeny před pěti lety. O rok později zahájilo v prostorách své působení diecézní středisko pro vzdělávání a formace. V roce 2009 povýšil papež Benedikt XVI. rudský chrám na menší baziliku.

S využitím textů na webu Gość Niedzielny a webu rudského opatství

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu