Arcibiskup Graubner se setkal s lékaři a pacienty


Slavnostní mši svatou u příležitosti Světového dne nemocných slavil ve čtvrtek 10. února 2011 v olomouckém dominikánském klášteře Neposkvrněného početí Panny Marie Mons. Jan Graubner. Po bohoslužbě se olomoucký arcibiskup setkal s lékaři a zdravotníky.

Olomouc: Ve své homilii seznámil arcibiskup Graubner přítomné lékaře a zdravotnický personál s hlavními myšlenkami z papežova letošního poselství nemocným. Svatý otec v něm vzpomíná na nedávnou návštěvu Turína, kde rozjímal před svatým plátnem o utrpení, smrti a zmrtvýchvstání, a připomíná větu sv. Petra: „Jeho ranami jste uzdraveni.“ Skrze Kristovy rány můžeme podle něj veškeré zlo, které sužuje lidstvo, vidět očima naděje. „Kristus neodstranil ze světa zlo, ale zvítězil nad ním všemohoucností Lásky. Bůh se stal člověkem z lásky, ze soucitu, aby s námi spolutrpěl,“ citoval arcibiskup Graubner papežova slova. Svatý otec podle něj vyzývá nemocné, aby byli jeho svědky skrze své utrpení, svůj život a svou víru. Připomíná dále letošní Světové setkání mládeže a vyzývá i mladé k mostům lásky a solidarity. Vyzývá také politické autority, aby investovaly do zdravotnických struktur o podpořily pomoc trpícím. Konečně se papež obrací k zdravotnickým pracovníkům a dobrovolníkům, kteří se s láskou věnují nemocným v nemocnicích a ústavech či v rodinách, a končí přáním: „Kéž ve tvářích nemocných dokážete vždy vidět tvář všech tváří – tvář Kristovu.“

Arcibiskup, který včera dopoledne přijal místopředsedu lékařské komory, vyjádřil také lítost nad tím, že veřejná diskuse o zdravotnictví se díky sdělovacím prostředkům stala diskusí o penězích pro lékaře a uniká pozornosti nutnost zdravotnické reformy, jejíž stálé odkládání vyprovokovalo lékařské protesty. Zdůraznil, že lékaři nemohou zrazovat svou ušlechtilou lékařskou přísahu plného nasazení pro nemocné, ale na druhé straně političtí činitelé jsou povinní vytvářet spravedlivý systém zdravotnické služby a takové financování z veřejných zdrojů, které by bylo průhledné a neumožňovalo zneužívání peněz špatným investováním či dokonce rozkrádáním a to včetně zdravotnických pojišťoven.

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu