Arcibiskup Graubner se zúčastní dvou poutí na Slovensku


Na dvě mariánské pouti, konané ve slovenských městech poblíž hranice s naší zemí, se v následujících dnech vypraví arcibiskup Jan Graubner. V pondělí 8. září 2014 bude hlavním hostem Loretánských dnů ve Skalici a o týden později se jako zástupce českých a moravských biskupů zúčastní Národní poutě k Panně Marii Sedmibolestné v Šaštíně.

Olomouc: Loretánské dny se ve Skalici, příhraničním městě vzdáleném jen několik kilometrů od Hodonína či Strážnice, konají vždy počátkem září u příležitosti připomínky přenesení sochy Panny Marie Loretánské do místního kostela. Týdenní oslavy byly letos zahájeny 1. září a vyvrcholí v pondělí 8. září, o svátku Narození Páně, slavnostní bohoslužbou, které bude v kostele sv. Michaela archanděla předsedat olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Jeho návštěva se uskuteční v rámci přeshraniční spolupráce sousedních diecézí, podobně byl zase bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský hostem letošní srpnové pouti ve Strážnici.

„Loretánské dny mají starou tradici. Každý den je mše svatá ráno v 7 hodin a večer v 18, v poledne každý den společné Anděl Páně a eucharistická pobožnost,“ vysvětlil arcibiskup Graubner a dodal: „Tématem závěrečné mše svaté bude ‚Panna Maria – příklad pro křesťanské rodiny‘, a po mši se ve světelném průvodu slavnostně přenese milostná soška Panny Marie z farního kostela do Loretánské kaple v kostele Milosrdných bratří.“ (Úplný program Loretánských dní ve Skalici lze najít na tomto místě.)

Na západní Slovensko se olomoucký arcibiskup vypraví znovu hned o týden později. U příležitosti Národní poutě k Panně Marii Sedmibolestné, hlavní patronce Slovenska, do baziliky v Šaštíně zde bude v pondělí 15. září zastupovat Českou biskupskou konferenci při hlavní bohoslužbě od 10.30 hodin. Letošní pouť je vyvrcholením celoslovenského Roku Sedmibolestné Panny Marie, slaveného u příležitosti 450. výročí prvního zázraku uskutečněného na její přímluvu a zároveň 50. výročí jejího potvrzení jako hlavní patronky Slovenska papežem Pavlem VI.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu