Arcibiskup Jan Graubner světil sál ve Fakultní nemocnici Olomouc


Nový moderně vybavený sál pro špičkovou léčbu pacientů se srdečními arytmiemi a dalšími kardiologickými onemocněními začal fungovat ve Fakultní nemocnici Olomouc. Dnes jeho prostory během oficiálního otevření slavnostně vysvětil Mons. Jan Graubner, arcibiskup olomoucký a metropolita moravský. Sál je vybavený angiolinkou a špičkovou technologií umožňující prostorové zobrazení srdečních dutin. Spolu se stavebními úpravami jde o investici v celkové výši 39 milionů korun.

„V loňském roce vybralo ministerstvo zdravotnictví jedenáct zařízení, která tvoří národní síť komplexních kardiovaskulárních center. Do nich je soustředěna specializovaná a nákladná péče o pacienty s nemocemi srdce a oběhové soustavy. Naše nemocnice je rovněž jedním z těchto špičkových zařízení, proto je nezbytné postupně investovat do modernizace vybavení, které slouží právě pacientům léčeným v našem kardiovaskulárním centru," uvedl MUDr. Radomír Maráček, ředitel FNOL. Kardiovaskulární onemocnění patří podle jeho slov celosvětově k nejvýznamnějším oblastem medicíny. „V České republice jsou mezi příčinami úmrtí na prvním místě, ročně na ně umírá padesát tisíc lidí, to je více než polovina všech zemřelých. Proto je i naší snahou, aby péče o pacienty s kardiovaskulárními chorobami byla co nejlepší," podotkl MUDr. Maráček.

Kardiologickou péči o pacienty se srdečními a cévními chorobami zajišťuje ve FNOL pracoviště I. interní kliniky. Pro diagnostiku a intervenční výkony měla klinika doposud k dispozici jednu angiolinku. „Po vybudování nového elektrofyziologického sálu s druhou angiolinkou jsme nyní schopni nabídnout pacientům v rutinním provozu širší spektrum výkonů a díky moderním technologiím ještě kvalitnější péči. Posunuli jsme se mezi pět nejmodernějších pracovišť v České republice v oblasti intervenční kardiologie a léčby poruch srdečního rytmu," prohlásil doc. MUDr. Miloš Táborský, CSc., FESC, MBA, přednosta I. interní kliniky FNOL. Olomoučtí specialisté podle jeho slov v souvislosti s modernizací pracoviště a rozšiřováním spektra kardiologických výkonů absolvovali v uplynulých měsících několik odborných stáží na pracovištích v ČR i v zahraničí, mimo jiné například ve špičkovém německém srdečním centru v Lipsku.

Přínos nového sálu s moderním vybavením pro pacienty olomouckého kardiocentra je podle doc. Táborského jednoznačný. „Můžeme provádět více výkonů v oblasti léčby srdce a cév bez nutnosti klasické operace, nabízíme teď efektivní léčbu všech poruch srdečního rytmu. Významně se také zkrátí čekací doby. Například u nechirurgické léčby fibrilace síní, což je jedna z nejsložitějších arytmií, se nyní z původních šesti měsíců posouváme na šest týdnů," popsal přednosta.

Prostory nového sálu a jeho zázemí byly budovány tak, aby na pacienta působily co možná nejvlídněji. Stěny jsou barevné, estetický dojem podporují také dekorativní obrazy. V předsálí se navíc pacient může před zákrokem alespoň částečně rozptýlit sledováním televize přímo z lůžka, zdravotnický personál jej má z bezpečnostních důvodů s pomocí kamerového systému neustále pod dohledem. „Snažili jsme se brát v potaz nejen zdravotnická hlediska, ale také estetický a duchovní rozměr péče o pacienty. To je nakonec i důvod, proč jsme požádali pana arcibiskupa Graubnera o vysvěcení nových prostor. Jsme rádi, že naší prosbě vyhověl a navíc se po dnešním slavnostním otevření sálu uvolil navštívit i pacienty hospitalizované na jednom z našich oddělení," doplnil doc. Táborský.

Pořízení nové angiolinky a další techniky, kterou je sál vybaven, přišlo celkově na 25 milionů korun, přičemž 17 milionů korun poskytlo ze svého rozpočtu ministerstvo zdravotnictví, 8 milionů korun dala nemocnice z vlastních zdrojů. Do stavebních úprav investovala FNOL dalších 14 milionů korun.

Komplexní kardiovaskulární centrum Fakultní nemocnice Olomouc, které tvoří I. interní klinika (kardiologie), Kardiochirurgická klinika, II. chirurgická klinika (cévní) a Radiologická klinika, by mělo v modernizaci a postupném dovybavení pokračovat v letošním i příštím roce. Nemocnice v této souvislosti vypracovala několik projektů, s nimiž se nyní uchází o dotace ze státních i evropských zdrojů.

Zdroj : Egon Havrlant
tiskový mluvčí
Fakultní nemocnice Olomouc

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu