Arcibiskup se studenty hovořil o hodnotách i prezidentských volbách


Arcibiskup Graubner se studenty. Foto Iva BekárkováCo očekáváte od absolventů Arcibiskupského gymnázia? Koho budete volit? Jaké je Vaše životní motto? Na tyto i další otázky odpovídal olomoucký arcibiskup Jan Graubner v pátek 14. prosince 2012 při setkání se studenty maturitních ročníků AG v Kroměříži.

Kroměříž: Adventní návštěvu AG zahájil arcibiskup Graubner besedou s maturanty v aule gymnázia. Na začátku besedy připomněl významné absolventy školy, zejména Mons. Jana Šrámka. Připomněl, že Mons. Šrámek, kluk z dědiny, který absolvoval AG, zanechal za sebou pěknou stopu – měl vždy oči otevřené, viděl, co je potřeba udělat a nebyl líný to udělat. Dobře vidět ovšem není snadné, je důležité vidět očima lásky. Totéž se očekává i od současných absolventů.

Arcibiskup Graubner se zaměstnanci gymnázia. Foto Iva BekárkováDále olomoucký arcibiskup zdůraznil, že ve světě bolestně chybí osobnosti. Osobnost nevyroste jen vzděláváním se, je potřeba umět ovládat sám sebe, nenechat se manipulovat. Takové osobnosti jsou potom odolné proti korupci. Je potřeba, aby ze studentů vyrůstaly pevné osobnosti, které mají jasný cíl a umí dát přednost opravdovým hodnotám. K tomu, aby se studenti ve světě neztratili, je důležité mít dobré společenství a pevnou víru. Současný svět i náš stát čelí mnoha vážným problémům. Je nutné ne pasivně sedět, ale alespoň účastí ve volbách, ovlivnit výběr těch, kteří nám vládnou.

Arcibiskup Graubner se zaměstnanci gymnázia. Foto Iva BekárkováNa otázku: „Koho budete volit?“, arcibiskup odpověděl, že pro něj bude důležité i to, je-li kandidát člověkem věřícím. V prvním kole je připraven dát svůj hlas i kandidátovi či kandidátce, u nichž není jisté, že postoupí do druhého kola, protože má smysl takto dát najevo dobrým a pracovitým lidem, že za nimi někdo stojí.

A životní motto arcibiskupa Jana? Jeho biskupské heslo: „Co vám řekne Ježíš, udělejte“.

Se zaměstnanci AG se arcibiskup Graubner sešel na bohoslužbě slova v kapli sv. Stanislava Kostky a potom při neformálních rozhovorech ve studentském klubu. V promluvě poděkoval všem zaměstnancům školy za jejich práci a přirovnal práci pedagogů na církevních školách k práci apoštolů.

-ibe-

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu