Arcibiskupské gymnázium v Kroměříži navštívil kardinál Vlk


V pondělí 8. prosince 2014 bylo Arcibiskupské gymnázium (AG) poctěno návštěvou kardinála Miloslava Vlka, jenž na pozvání ředitele školy Štěpána Bekárka a školního kaplana P. Martina Sekaniny přijel do Kroměříže, aby společně se studenty a zaměstnanci školy prožil poutní mši svatou u příležitosti slavnosti Neposkvrněného početí Panny Marie. Po bohoslužbě se kardinál Vlk setkal s pedagogy a se studenty maturitních ročníků ve školní aule.

Kroměříž: Na začátku setkání, během něhož panovala mezi přítomnými skvělá atmosféra, kardinál Vlk zdůraznil, jakou radost mu dělá mluvit k tolika mladým lidem pohromadě. Omlouval se také, že měl dlouhé kázání, protože jak sám říká, dlouhé kázání je vždy špatné kázání. V jeho případě to ovšem pravda nebyla. Kázání bylo více než obohacující, stejně jako následná beseda.

Pan kardinál zdůrazňoval nezbytnost správných hodnot, a to ve všem. Narážel na nynější demokracii, která dle něj není založena na hodnotách morálních a křesťanských, nýbrž na hodnotách ekonomických. Mluvil o člověku jako bytosti stvořené pro lásku. Každý z nás je určen někomu druhému a chceme-li být šťastni, musíme směřovat k lásce. Člověk je v dnešním sofistikovaném světě ten nejsložitější přístroj. Jak by tedy bylo možné neznát a nedodržovat jeho zákony, zákony srdce?

Své myšlenky vždy doplnil nějakou historkou nebo příběhem ze života, a co je úžasu hodné, ve svých 83 letech se za celé dvě hodiny promluvy ani jednou neposadil.

„Kardinál Miloslav Vlk je opravdu výjimečný člověk a jsem moc ráda, že jsem takového člověka mohla potkat osobně, moc si toho vážím,“ vyjádřila pocity našeho společenství jedna ze studentek.

Vojtěch Hrnčiřík, 4.C

 

 

 

Foto Iva Bekárková

 

Foto Iva Bekárková

 

 

Foto Jiří Rusek

 

Foto Jiří Rusek

 

Foto Jiří Rusek

 

 

Foto Marie Bekárková

 

Foto Iva Bekárková

 

Foto Iva Bekárková

 

 

Foto Iva Bekárková

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu