Arcibiskupské gymnázium vzpomínalo na Františka Vaňáka


Poutníci procházejí kroměřížským náměstím se zpěvem. Foto Iva Bekárková

Studenti a zaměstnanci Arcibiskupského gymnázia (AG) v Kroměříži ve středu 14. září 2011 s vděčností vzpomněli na obnovitele školy, arcibiskupa Františka Vaňáka. Právě toho dne totiž uplynulo 20 let od jeho smrti a gymnazisté se svými učiteli se proto vydali na Svatý Hostýn k arcibiskupovu hrobu.

Kroměříž: Ve výroční den byla zájemcům nabídnuta více než třicetikilometrová pěší pouť od školy k hrobu arcibiskupa Vaňáka na Svatém Hostýně. Pod vedením spirituála P. Pavla Stušky na ni vyšlo celkem 160 studentů a 10 pedagogů.

Poutníci během cesty zažili ostrý žár slunce i prudký déšť, který ztížil poslední dvě hodiny pouti a závěrečné stoupání k bazilice. Přesto většina studentů, včetně nevidomého studenta tercie, dorazila do cíle. Na závěr pouti sloužil P. Stuška mši svatou v bazilice a potom se poutníci odebrali pomodlit se, zapálit svíčku a položit květiny k hrobu zemřelého arcibiskupa.

Společné foto před hostýnskou bazilikou. Foto Iva BekárkováPro zbývajících téměř 300 studentů měl připravenou přednášku světící biskup Josef Hrdlička, P. Arnošt Červinka, pedagog na AG Viktor Pluhař, dále Karel Skočovský, absolvent AG a nyní bohoslovec studující v Římě, a také absolventky gymnázia L.Váňová a M. Sedláčková, které nyní na škole učí, a B. Němčáková, vychovatelka na gymnáziu. Všichni se také mohli zúčastnit mše svaté, kterou ve školní kapli slavil biskup Hrdlička s P. Červinkou.

Iva Bekárková, AG

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu