Baroknímu gobelínu ze sbírek arcibiskupství vrací původní krásu


Gobelín nazvaný Útěk do Egypta (před restaurátorským zásahem)S finanční podporou několika veřejných institucí byla ukončena třetí etapa restaurování gobelínu „Útěk do Egypta“ ze sbírek Arcibiskupství olomouckého. Po jejím dokončení bude toto cenné dílo společně s dalšími vystaveno veřejnosti v prostorách Arcidiecézního muzea Olomouc.

Olomouc: Restaurování gobelínu bylo zahájeno v roce 2010 a v současné době je opravena více než polovina plochy vzácného díla ze 17. století. „Jedná se o velmi cennou práci blíže neurčené dílny ze 17. století. Novozákonní křesťanský námět na gobelínu je v České republice značně ojedinělý a na Moravě unikátní,“ uvedla pracovnice památkového oddělení olomouckého arcibiskupství Alena Jemelková.

Gobelín nazvaný Odpočinek na útěku do Egypta (po restaurátorském zásahu)Gobelín je součástí souboru dvou kusů. Celý soubor je veřejnosti dosud neznámý, protože nebyl nikdy vystaven. „Počítáme s tím, že po dokončeném restaurování budou oba gobelíny prezentovány na výstavě textilií v Arcidiecézním muzeu a poté bude příležitostně vystavován ve veřejnosti přístupných historických sálech Arcibiskupského paláce,“ nastínila Jemelková další osud gobelínů.

Druhé dílo ze zmíněného souboru, gobelín „Odpočinek na útěku do Egypta“, podstoupil restaurování už dříve, v letech 2008–2009. Práce na obou textiliích se ujala Moravská gobelínová manufaktura ve Valašském Meziříčí. „Nebylo by to možné bez finančního přispění veřejných institucí: Olomoucký kraj nabídl podporu z programu Obnova kulturních památek v Olomouckém kraji, podílelo se také Ministerstvo kultury ČR a Muzeum umění,“ uzavírá Jemelková.

(gra)

 

Detail gobelínu před restaurátorským zásahem a po něm:

Detail gobelínu před restaurátorským zásahem a po něm

 

 

 

 

 

 

PřílohaVelikost
Restaurování gobelínu (pdf)1.65 MB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu