Benedikt XVI. slaví 85. narozeniny


Světová církev připravuje u příležitosti půlkulatých narozenin, které Svatý otec slaví 16. dubna 2012, bohoslužby a další slavnosti. Joseph Alois Ratzinger se narodil v bavorském Marktlu, a tak v den oslavy navštíví papeže 150členná delegace v čele s bavorským ministerským předsedou Horstem Seehofrem. Do Vatikánu jej doprovodí i diecézní bavorští biskupové a arcibiskup Robert Zollitsch. Ti budou společně sloužit mši svatou v kapli Apoštolského paláce a následovat budou jednotlivé audience.

Vatikán: Na koncert k papežovým narozeninám do Vatikánu přicestuje jedno z nejslavnějších světových hudebních těles, lipský symfonický orchestr (Gewandhausorchester) v doprovodu saského ministerského předsedy a starosty Lipska. Ale i na mnoha místech Bavorska, která jsou spjata se životem Josepha Aloise Ratzingera, se v den narozenin chystají oslavy, které budou mít rozmanitou podobu: od piva zdarma pod řezenským chrámem, přes různé výstavy až po teologické sympozium.

Stočlenná skupina v čele s P. Josefem Kaiserem si například připomene, jak to před 85 lety bylo. Začne se ranními chválami ve 4.15 hodin, kdy se oslavenec narodil. Světelný průvod pak přejde do míst, kde byl jen pár hodin po porodu hoch pokřtěn na Josepha Aloise. K poctě Benedikta XVI. je vydána zvláštní edice známek a v samotném Marktlu se na 500 dětí chystá vypustit svá blahopřání na barevných balóncích s nadějí, že zdolají Alpy.

Příležitostí ke slavení je více, papežovy narozeniny se totiž slaví den po svátku Božího milosrdenství, který ustanovil jeho předchůdce Jan Pavel II. Před rokem Benedikt XVI. právě v tuto neděli polského papeže blahořečil a tato bohoslužba byla dosud největší liturgickou slavností, kterou Benedikt XVI. vedl.

Jen o pár dní později, 19. dubna, se vzpomene 7. výročí volby Josepha Ratzingera papežem. K této příležitosti slaví pontifikální mši kardinál Christoph Schönborn v 19.00 hodin ve vídeňské katedrále sv. Štěpána. „Je jedním z největších žijících teologů katolické církve. Umí teologii formulovat tak, aby byla srozumitelná mnohým. Benedikt XVI. je okouzlen krásou víry, rozeznává znamení doby a vykládá je ve světle evangelia,“ řekl o současném papeži arcibiskup Zollitsch.

Zuzana Burdová, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu