Biskupové Čech, Moravy a Slezska se setkají opět na Velehradě


Ve dnech 2.-3. 7. 2010 se na Velehradě sejdou na 81. plenárním zasedání biskupové Čech, Moravy a Slezska i zástupci představených mužských a ženských řeholí. Plenární zasedání bude řídit pražský arcibiskup Dominik Duka OP, nově zvolený předseda ČBK.

Během zasedání přijmou biskupové dva hosty: Mons. Jean-Louise Bruguèse OP, sekretáře Kongregace pro katolickou výchovu, a Mons. Jana Mráze, rektora Papežské koleje Nepomucenum v Římě. Na závěr prvního dne zasedání budou biskupové slavit mši svatou v Provodově, mariánském poutním místě. Hlavním celebrantem bude předseda ČBK a pražský arcibiskup Dominik Duka OP, v homilii k věřícím promluví plzeňský biskup František Radkovský.

Během zasedání se budou biskupové mj. zabývat projektem Bible pro mládež, návrhem Směrnic ČBK pro přípravu na svátost manželství v ČR a pastorací ve zdravotnictví. Brněnský světící biskup Petr Esterka, pověřený duchovní péčí o české katolíky v cizině, seznámí biskupy se situací pastorace našich krajanů v zahraničí. S Mons. Jean-Louise Bruguèsem OP budou biskupové hovořit o formaci budoucích kněží a s Mons. Janem Mrázem o perspektivách Papežské koleje Nepomucenum, která je jednou z nejvýznamnějších institucí české církve v zahraničí a vytváří zázemí pro bohoslovce a kněze, rozšiřující své vzdělání na papežských univerzitách v Římě.

Po ukončení plenárního zasedání, v neděli 4. července, navštíví biskupové na pozvání probošta Kolegiátní kapituly u sv. Mořice P. Josefa Říhy Kroměříž, kde budou v 11.00 hodin v kostele sv. Mořice, jehož 750. výročí vysvěcení se letos slaví, koncelebrovat mši svatou. Hlavním celebrantem bude biskup ostravsko-opavské diecéze František Václav Lobkowicz, kazatelem bude brněnský biskup Vojtěch Cikrle. Po návratu z Kroměříže se biskupové zúčastní koncertu Večer lidí dobré vůle.

V pondělí 5. července budou biskupové slavit eucharistickou slavnost na prostranství před velehradskou bazilikou Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje. Hlavním celebrantem poutní mše svaté bude kardinál Miloslav Vlk. V homilii k poutníkům promluví pražský arcibiskup Dominik Duka a v závěru bohoslužby předá několik ocenění (Řád Cyrila a Metoděje, Děkovné uznání ČBK a Pamětní medaili ČBK) významným osobnostem.

Dopoledne 5. července před mší svatou od 8.30 do 9.30 bude ještě možnost setkat se s arcibiskupy Mons. Janem Graubnerem a Mons. Dominikem Dukou v areálu poutního místa (stánek Karmelitánského nakladatelství) během autogramiády jejich knih. Odpoledne v 15.00 hodin bude biskup-apoštolský exarcha Ladislav Hučko sloužit byzantsko-slovanskou liturgii svatého Jana Zlatoústého v bazilice Nanebevzetí Panny Marie a svatých Cyrila a Metoděje.

Se závěry plenárního zasedání budou novináři seznámeni na brífinku arcibiskupa Dominika Duky OP v sobotu 3. 7. 2010 v 15.30 hodin v modrém salonku Stojanova gymnázia. V průběhu plenárního zasedání bude novinářům k dispozici Irena Sargánková, tisková mluvčí ČBK, mobil: +420 731 625 984, e-mail: sargankova@cirkev.cz.

Zdroj: www.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu