Biskupové jednali na mimořádném plenárním zasedání


V prostorách Arcibiskupství pražského se dnes, 30. srpna 2012, konalo mimořádné plenární zasedání České biskupské konference (ČBK). Jednání se účastnili rovněž předsedové Konferencí vyšších řeholních představených mužských i ženských řádů v ČR (KVŘP). Hlavním tématem této schůze byl vývoj legislativního procesu zákona o částečném narovnání vztahů mezi státem a církvemi.

Praha: Biskupové se na zasedání shodli, že současná podoba návrhu zákona o částečném narovnání vztahů mezi státem, církvemi a náboženskými společnostmi je mimořádnou šancí, jak nastolit spravedlnost, právo a normální vztahy tam, kde byly dosud přehlíženy a obcházeny. Je možností, jak ukončit blokaci mnoha pozemků, která znepříjemňovala život mnoha měst a obcí; jak nastolit právní jistotu pro soukromé majitele i instituce, kteří využívají historický církevní majetek; je to rovněž možnost jak v dlouhodobém měřítku zakotvit službu církve v naší společnosti. Navrhované řešení spočívá také v respektování svobody církví a náboženských společností a v uznání jejich základních potřeb ze strany státu, které je naplněním Ústavy České republiky a Listiny základních práv a svobod. Rozhodně tím nedojde k prolomení hranice 25. února 1948, tak jak ji respektovaly i minulé restituční zákony.

Přítomní biskupové rovněž vyjádřili podporu kardinálu Dominiku Dukovi, který za ČBK vede jednání ve spolupráci s ERC a ŽFO s představiteli státu ohledně majetkového narovnání.

Členové ČBK v rámci další části jednání potvrdili strukturu kontrolních mechanismů, které budou použity při zodpovědné správě eventuálního navráceného majetku. Tato pravidla se zakládají na minimálně dvoustupňové kontrole. Byl nastaven limit při nakládání s majetkem ve výši 50 tisíc Kč, který mohou farnosti překročit pouze se souhlasem svých diecézí. Zároveň na základě dohody mezi ČBK a KVŘP vznikne na úrovni katolické církve v České republice odborný analytický tým, kterému budou předkládány hospodářské výsledky diecézí a řádů, jehož úkolem bude kontrolovat, aby hospodaření všech subjektů naplňovalo požadavky na transparentní nakládání s majetkem ve prospěch pastoračních a sociálních aktiv církve. Výsledky práce této analytické skupiny budou pravidelně předkládány představitelům ČBK a KVŘP.

Biskupové si plně uvědomují, že náležité hospodaření s majetkem je základem pro zabezpečení chodu církví tak, aby mohly pracovat pro blaho společnosti.

Monika Vývodová, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu