Biskupové opět vyzvali k modlitbám za Ukrajinu, charita vyhlašuje sbírku


S ohledem na složitou situaci panující na Ukrajině vyzývají biskupové ČR k modlitbám za pokojné řešení sporu, za jeho oběti a za ty, které zasáhla bolest. Na pomoc obětem nepokojů vyhlásila Charita ČR sbírku, jejíž výtěžek bude použit na podporu zdravotnických zařízení a pomoc lidem v nouzi. Jedná se například o zraněné, lidi s postižením, existenčně ohrožené rodiny s dětmi, pozůstalé apod.

Praha, Olomouc: S ohledem na nynější složitou situaci panující v mnoha ukrajinských regionech vyzvali včera (19. února 2014) biskupové Čech a Moravy věřící k modlitbám za pokojné řešení sporu, za jeho oběti a za ty, které zasáhla bolest.

Nepokoje zasáhly v uplynulých dnech nejen hlavní město Kyjev, ale také další větší města Ukrajiny, a proto se také charitní pomoc zaměřuje i na ostatní regiony. Charita ČR dlouhodobě spolupracuje s místními pobočkami charity a jiných nestátních neziskových organizací. Kritériem pomoci nejsou politické názory, ale pouze faktický stav sociální potřebnosti konkrétních lidí.

„Na pomoc Ukrajině okamžitě uvolňujeme částku sto tisíc korun z našeho krizového fondu,“ uvedl ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Stejnou sumu uvolnila na pomoc Ukrajině také Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). „Částku věnujeme z našeho krizového fondu, který je financován z výnosu Tříkrálové sbírky,“ upřesnil ředitel ACHO Václav Keprt.

Na pomoc obětem ukrajinských nepokojů bylo dále zprovozněno sbírkové konto Charity ČR. Finanční dary lze posílat na sbírkový účet 55660022/0800 u České spořitelny, variabilní symbol 104.

Dlouhodobou humanitární a rozvojovou pomoc Ukrajině poskytuje Středisko humanitární pomoci Diecézní charity ostravsko-opavské. Zaměřuje se zejména na děti ze sociálně slabých rodin (adopce na dálku, podpora Městečka milosrdenství v Ivano-Frankivsku), na seniory (adopce seniorů, podpora Domova pokojného stáří ve vesnici Usť Čorna) a na různé krátkodobé akce, například na letní brigády.

Dlouhodobou pomoc Ukrajině poskytuje také Arcidiecézní charita Olomouc, která například podporuje terapeutickou farmu Kovčeh v Kolomyji. Před Vánocemi zorganizovala tradiční akci Dárek pro Ukrajinu, určenou chudým dětem.

Více na stránkách www.charita.cz a www.svet.charita.cz.

Zdroj: Tiskové středisko ČBK a Charita ČR

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu