Biskupové se setkají s mladými lidmi


Den před Květnou nedělí, v sobotu 16. dubna, se na Svatém Kopečku u Olomouce sejdou tisíce mladých lidí z celé olomoucké arcidiecéze, aby zde oslavili 26. Světový den mládeže. Na programu setkání je kromě mše svaté, kterou bude slavit arcibiskup Jan Graubner i světící biskup Josef Hrdlička, i řada přednášek a letos také předprogram v pátek 15. dubna večer.

Olomouc: Setkání mládeže olomoucké arcidiecéze začíná v sobotu 16. dubna od 8.45 hodin v olomoucké katedrále sv. Václava, kde mladé lidi pozdraví arcibiskup Jan Graubner. Následovat bude pouť do baziliky Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku. Po obědě na poutním místě čeká účastníky od 13.30 hodin nabídka přednášek a workshopů, mezi nimi například „Duchovní služba v armádě“, „Křesťan a hudba“ nebo „Sex, AIDS a vztahy“. Jejich úplný přehled nabízí webové stránky Centra pro mládež. Program vyvrcholí závěrečnou mší svatou s olomouckými biskupy, konec setkání se předpokládá v 16.45 hodin.

Novinkou letošního roku bude páteční předprogram, muzikálové pašije ve studentském kostele Panny Marie Sněžné v Olomouci od 20.00 hodin. Toto hudební a dramatické zpracování posledních hodin Ježíše Krista zde odehraje skupina asi padesáti mladých lidí z východních Čech. Ubytování za 50,- Kč bude zajištěno v jedné z olomouckých škol, nutný je spacák a karimatka.

Tradici Světového dne mládeže založil papež Jan Pavel II. roku 1985. Od té doby se vždy před Květnou nedělí setkávají mladí lidé se svými diecézními biskupy. Jednou za několik let je pak tento Světový den mládeže rozšířen i o setkání mládeže. To se koná vždy v létě a je společné pro mladé lidi celého světa. Jedno takové setkání proběhne i letos – ve dnech 16.-21. srpna přicestují zástupy mladých lidí do španělského Madridu a setkají se zde s papežem Benediktem XVI. Mottem tohoto setkání i jarního Světového dne mládeže se letos stal verš z listu Kolosanům „V Kristu zapusťte kořeny, na něm postavte základy, pevně se držte víry“ (srov. Kol 2,7) a papež k této příležitosti adresoval mladým lidem i své poselství.

(gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu