Biskupové se v Praze sešli na 104. plenárním zasedání


Ve dnech 19. a 20. ledna 2016 se v Praze uskutečnilo 104. plenární zasedání biskupů diecézí a zástupců řeholí v ČR. Tomuto pracovnímu setkání České biskupské konference (ČBK) předcházela ekumenická bohoslužba se zástupci dalších křesťanských církví v dejvickém kostele sv. Vojtěcha.

Účastníci se seznámili s průběhem Národní pouti ve Svatém roce milosrdenství do polského Krakova, která se uskuteční dne 28. května 2016. Hlavním celebrantem mše svaté v tamějším chrámu Božího milosrdenství bude kardinál Dominik Duka, kázat bude arcibiskup Jan Graubner; přednášky, která je součástí programu, se ujme biskup Pavel Posád. Taktéž byla představena medaile vydaná u příležitosti tohoto svatého roku. Iniciátor projektu prof. Petr Piťha připomněl základní ideu díla akad. sochaře Miroslava Kováříka, které odkazuje na duchovní i světský rozměr milosrdenství a jeho připomínky v tomto roce. Medaile je k dostání ve stříbrné či mosazné verzi.

Biskup Pavel Posád přítomné informoval o pokračujících přípravách Světového dne mládeže 2016, který proběhne v Krakově mezi 26. a 31. červencem. Připomněl, že bude ve farnostech čten speciální list s potřebnými informacemi a na podporu akce též proběhne 6. března sbírka. Biskupové se rovněž shodli na tom, že tématem nadcházejícího celostátního setkání mládeže (2017, Olomouc) bude výzva „Nebojte se“. Související fóra mládeže pak budou zaměřeny na evangelizaci. Součástí bloku informací o životě mládeže bylo též představení letáku o odpustcích.

V rámci středečního programu vystoupila nová šéfredaktorka Katolického týdeníku Kateřina Koubová. Hovořila o dalším směřování tohoto listu českých a moravských biskupů, ale věnovala se i zasazení do evropského kontextu. K. Koubová zdůraznila, že týdeník má reflektovat dění v církvi, věnovat se více pastoračním tématům či zahraničnímu zpravodajství a tématům křesťanství ve společnosti. P. Pavel Dokládal z Českomoravské Fatimy Koclířov se věnoval možnostem připomínky 100 let od událostí ve Fatimě. Biskupové souhlasili s tím, aby při této příležitosti proběhla 13. září 2017 národní pouť do Fatimy s převzetím sochy Panny Marie Fatimské z Capelinha a jejím následným putováním po ČR.

Účastníci setkání se též vzájemně informovali o zapojení do programu letošního Katholikentagu, který bude hostit Lipsko. ČR zde bude zastupovat několik diecézí, mj. pražská arcidiecéze či diecéze plzeňská a litoměřická.

ČBK na svém 104. zasedání dává stanovisko, které doplňuje prohlášení z 2. prosince 2015 o sebeomezení subjektů římskokatolické církve při soudním přezkoumávání pozbytí vlastnictví některých historických majetků následovně: „Taktéž konstatuje, že nebude usilovat o majetek krajů, který byl nabyt v souladu se zákonem 192/2000 Sb. (zákon o krajích). V některých případech však existuje důvodná pochybnost, že zákon o majetku obcí i zákon o krajích a zákonná blokace původního církevního majetku byly porušeny.“

V rámci úterního programu byla brněnským biskupem Vojtěchem Cirklem představena publikace Doprovázení mladých manželů (autoři J. Zeman, J. Šrajer a J. Kotvrda), která navazuje na proběhlou Synodu o rodině a novátorsky nahlíží na možnosti duchovního doprovázení párů nebo manželů a může přispět k rozvoji služby duchovního doprovázení v církvi.

V pražském kostele sv. Vojtěcha proběhla před začátkem jednání, v pondělí 18. ledna, ekumenická slavnost. Při příležitosti začátku Týdne modliteb za jednotu křesťanů se zde biskupové spolu s nejvyššími představiteli křesťanských církví a desítkami věřících modlili za hledání společné cesty. Ústředním tématem hodinového programu bylo přirovnání a podnícení křesťanského života k užitečnosti světla a soli. Bohoslužbu vedl předseda ČBK kardinál Dominik Duka, kazatelem pak byl předseda Ekumenické rady církví Rady Církve bratrské Daniel Fajfr.

Biskupové a zástupci řeholí se na tzv. plenárních zasedáních scházejí čtyřikrát ročně; příští setkání budou ve dnech 18., resp. 19.–20. dubna hostit Hejnice.

František Jemelka, Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu