Biskupové strávili týden mezi trapisty


Pravidelné roční duchovní cvičení prožili letos biskupové českých a moravských diecézí, a mezi nimi také olomoucký arcibiskup Jan Graubner, v klášteře trapistů v Novém Dvoře. Důležité pro duchovní obnovu bylo průvodní slovo otce opata Samuela, ale i atmosféra modlitby v klášteře.

Zdejší mniši žijí opravdu především pro modlitbu. Je to vidět už z jejich denního programu. Vstávají brzy, takže ve tři hodiny otevírají kostel a ve čtvrt na čtyři začínají noční bdění – hodinku četby z breviáře. V půl sedmé je mše svatá s ranními chválami, v devět, ve dvanáct a ve čtrnáct takzvané malé hodinky. Ve čtvrt na šest následují večerní chvály a ve čtvrt na osm kompletář, po kterém končí den a jde se spát.

Mezi modlitbami je čas na práci. Člověka přicházejícího zvenčí překvapí, že na práci jsou jen přerušované časové bloky, ale mnichům žijícím v chudobě to nejen stačí na obživu, ale ještě pomáhají druhým. Mezi sebou vůbec nemluví, jen s představeným, aby mohli i při práci být v tichu s Bohem.

„Není to povolání pro každého, ale každému bych doporučil prožít u nich pár dnů. Člověk se tam nejen uklidní a ztiší, prožije Boží blízkost, ale taky se začne dívat jinak na práci a spoustu věcí, které nás v životě honí. Pro mne to byl velký dar,“ říká arcibiskup Jan Graubner.

Mniši z francouzského Sept Fons, kam vstoupilo několik Čechů, si právě před dvaceti lety vyhlédli toto místo, které zakoupili. Vybudovali klášter, který je dnes samostatným opatstvím s téměř třiceti mnichy různých národností, z nichž největší skupinu tvoří mladí Češi.

Text a foto: opatství Nový Dvůr

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu