Biskupská synoda o nové evangelizaci aktuálně


Koncem druhého týdne Biskupské synody o nové evangelizaci (15.–21. října 2012) se přešlo do druhé fáze jednání. Denně se některých společných zasedání v synodální aule osobně účastnil papež Benedikt XVI. V druhé fázi synody se scházejí jednotlivé jazykové skupiny k sestavě propozic – formulace tezí synody.

Řím: První část všeobecného zasedání synody končila ve středu 17. října odpoledne. Se závěrečnou přednáškou Relatio post disceptationem vystoupil hlavní relátor synodu, kardinál Donald William Wuerl. Washingtonský arcibiskup v ní shrnul více než dvě stě příspěvků, které dosud na synodě zazněly, a ve čtyřech bodech načrtl nejdůležitější postřehy. Ke každému z těchto bodů pak připojil otázky, které by měly napomoci dalšímu projednávání daných témat.

Prvním tematickým okruhem je evangelizace jako zodpovědnost každého křesťana. Další soubor je zaměřen na rozdílné kulturní, sociální a ekonomické podmínky, v jakých církev v různých částech světa žije. Této problematice se v první části synody věnovali nejvíce a dospěli k závěru, že sekularizace zasáhla církev celosvětově. Z této skutečnosti vyplývá dotaz, jak zabránit mizení víry, k čemu nás vlastně zesvětštění vyzývá. Třetí část přednášky kardinála Wuerla se zaměřila na pastorační reakci; washingtonský arcibiskup zde zdůraznil nutnost jednoty církve, důležitost svátostí a duchovní obrodu církve. Poslední okruh otázek souvisí s aktéry nové evangelizace – rodinou, laiky, kněžími. V závěru svého příspěvku hlavní relátor synody připojil krátký seznam témat, kterým se mohou pracovní jazykové skupiny věnovat.

V sobotu 20. října 2012 se potom synodální otcové nejprve při generální kongregaci (již 18. v pořadí) seznámili s poselstvím synody Nuncio a následně se účastnili předávání papežské Ratzingerovy ceny ve vatikánské aula Clementina.

František Jemelka, Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu