Blahořečení P. Unzeitiga pomůže prohloubit víru, doufají poutníci ze Svitavska


Přes dvě stovky poutníků z České republiky se o víkendu vydaly na mši svatou, při které byl v bavorském Würzburgu v sobotu 24. září 2016 blahořečen mučedník P. Engelmar Hubert Unzeitig (1911 – 1945), rodák ze Svitavska.

Blahořečení kněze, kterého papež František prohlásil počátkem tohoto roku mučedníkem, se zúčastnilo více než sto osob z Unzeitigovy rodné farnosti Hradec nad Svitavou a svitavského děkanátu. Ve třech autobusech putovaly z česko-moravského pomezí do Würzburgu v noci z pátku na sobotu osoby různého společenského postavení a různých povolání, od nejmenších dětí po osmdesátníky. Připojilo se k nim také patnáct bohoslovců olomouckého kněžského semináře, další lidé se na cestu vydali po vlastní ose.

Dopoledne poutníci navštívili ve Würzburgu chrám Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, kde sídlí mariannhillští misionáři a kde jsou uloženy ostatky P. Engelmara Unzeitiga, který k této misijní kongregaci patřil. Patnáct českých kněží, kteří se zúčastnili slavnostní mše, pak v poledne přijal na radnici primátor města. „Přijetí ve Würzburgu bylo na všech místech, která jsme navštívili, fantastické. Jak v mariannhillském klášteře, kde je v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova uložen popel blahořečeného Engelmara, tak v katedrále sv. Kiliána nebo na radnici města. Organizace akce byla promyšlena do všech detailů,“ pochvaloval si svitavský děkan P. Václav Dolák, který byl jako jeden z mála mezi mnoha desítkami přítomných kněží pozván ke koncelebraci beatifikační slavnosti.

Z biskupů byl přítomen českobudějovický biskup Vlastimil Kročil, v jehož diecézi P. Unzeitig působil, dále českokrumlovský vikář a kanovník P. Václav Pícha či P. Jan Špaček z Horní Plané, který spravuje také farnost Zvonkovou – Unzeitigovo působiště. Olomouckou arcidiecézi, na jejímž území se nově blahoslavený kněz narodil, zastupoval prostějovský děkan P. Aleš Vrzala. Na slavnosti byl rovněž přítomen český ministr kultury Daniel Herman a představitelé místních samospráv ve Svitavách a Hradci nad Svitavou.

Při mši zněla i čeština

Ve 14.00 hodin pak byla v katedrále sv. Kiliána zahájena vlastní beatifikace. Předsedal jí würzburský biskup Friedhelm Hofmann, přítomen byl také papežský delegát a prefekt Kongregace pro blahořečení a svatořečení kardinál Angelo Amato, dále apoštolský nuncius v Německu arcibiskup Nikola Eterović, generální představený kongregace mariannhillských misionářů P. Damian Weber z Říma a další biskupové z Německa a Jižní Afriky.

Hosty z České republiky velmi potěšilo, že druhé čtení a rovněž jedna z přímluv zazněly v češtině, český text ostatních čtení měli k dispozici v rozdávané brožuře. Po beatifikační slavnosti následovalo pohoštění na přilehlém náměstí vedle katedrály a večer pak autobusy s českými poutníky vyrazily zpět domů.

Radostné pocity si z Německa odvážel Miloš Cvrkal. „Význam P. Unzeitiga přesahuje hranice regionu i naší země,“ je přesvědčen muž, který se o kněze-mučedníka zajímá už dlouho a zapojil se i do příprav pouti. S přáteli už dříve opakovaně navštívil poslední Unzeitigovo působiště v Zadní Zvonkové na Šumavě a do Würzburgu se vydali už před lety, když tamní katedrále věnovali mučedníkovu sochu. „Dnešní blahořečení byl ten nejlepší dárek k mým narozeninám,“ svěřil se a dodal: „Velkou vděčnost za přijetí českých poutníků si zaslouží především sdružení Ackermann-Geimeinde, které s organizací pomáhalo.“

Nejstarší účastnicí pouti byla paní Benešová ze Svitav. „Mé dojmy z pouti jsou jedinečné a jsem moc ráda, že jsem se jí mohla zúčastnit, i když to bylo fyzicky náročné,“ svěřila se šestaosmdesátiletá žena a dodala: „Würzburg je krásné a poklidné město. Setkala jsem se tu s několika německými rodáky ze Svitavska, kteří jsou roztroušení po celém Německu.“

Setkání s bývalými obyvateli své obce prožil také Martin Matoušek z Unzeitigova rodiště, Hradec nad Svitavou. „Přijetí bylo vřelé, němečtí farníci byli moc milí a příjemní. Zcela spontánně nás oslovovali a živě se o nás zajímali. Dokonce jsme se setkali s několika rodáky německého původu z Hradce nad Svitavou,“ popisuje muž.

Beatifikace oživí víru

Pozitivní dojmy si z pouti odváželi také Pavel a Hana Ingrovi ze Svitav: „Velmi se nám líbilo u mariannhillských misionářů, kteří na nás působili velice pozitivním dojmem a byli moc milí. Dostalo se nám všude vřelého přijetí, místní byli velmi příjemní a komunikativní,“ shrnují. Postava blahoslaveného otce Unzeitiga má podle nich velký potenciál: „Možná si ještě ani neuvědomujeme, co pro nás může znamenat,“ říkají.

A podobné naděje vkládají do beatifikační slavnosti také Petr a Hana Čížkovi z Hradce nad Svitavou: „Myslíme si, že beatifikace otce Unzeitiga, našeho rodáka, bude mít vliv na prohloubení víry v naší obci a bude nás povzbuzovat,“ jsou přesvědčeni. I oni si pochvalují vřelé přijetí v Německu, zejména ze strany bývalých obyvatel Sudet. „My jsme je na oplátku pozvali do rodného domu P. Unzeitiga. Otec Engelmar pomáhal v koncentračním táboře zejména ruským zajatcům, nezajímalo jej, že jsou jiné národnosti než on, a pomáhal jim s láskou,“ dodávají.

Slavnost blahořečení byla přenášena živě německou křesťanskou televizí Bibel TV, dále pak bylo možné vidět přenos na webu würzburské diecéze a také na speciálním webu k blahořečení Engelmara Unzeitiga, kde čtenář nalezne množství informací (v němčině) a fotografií z Engelmarova života a rodiště. Reportáž z blahořečení natáčela rovněž německá veřejnoprávní televize ARD.

Oslavy blahořečení budou lidé ve svitavském děkanátu prožívat i nadále: minulý pátek zde přivítali zvon Beatus Engelmar, který byl v neděli představen veřejnosti. Posvěcení zvonu českobudějovickým světícím biskupem Pavlem Posádem je naplánováno na 8. října a proběhne od 10.00 hodin ve svitavském farním kostele. V sobotu 1. října proběhne na Národní mariánské konferenci v Koclířově panelová diskuse k blahořečení P. Unzeitiga (od 14.00 hodin, pořádá Českomoravská Fatima Koclířov).

V Hradci nad Svitavou si blahořečení lze připomenout ještě 19. listopadu, kdy ve zdejším kostele sv. Kateřiny bude od 10.30 hodin sloužit mši svatou olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Při této příležitosti bude rovněž požehnán bohoslužebný interiér kostela. Oslavy blahořečení pak vyvrcholí v prosinci, kdy má být ve svitavském kostele sv. Josefa požehnána vitráž Beatus Engelmar. Úplný program oslav ve Svitavách a okolí je k dispozici na tomto místě.

Videa v němčině: Portrét bl. Engelmara na webu Kirche in Bayern, reportáže o blahořečení v německé veřejnoprávní televize ARD, dokument o blahořečení na ARD

Petr Fojtík a Jiří Gračka

Fotogalerie (foto Petr Fojtík)

 

Čeští poutníci jdou ulicemi Wurzburgu, v pozadí katedrála sv. Kiliána. Foto Petr Fojtík

 

Čeští poutníci jdou ulicemi Wurzburgu. Foto Petr Fojtík

 

 

Chrám Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, kde sídlí mariannhillští misionáři. Foto Petr Fojtík

 

Chrám Nejsvětějšího Srdce Ježíšova, kde sídlí mariannhillští misionáři - kaple P. Engelmara s jeho ostatky. Foto Petr Fojtík

 

Katedrála sv. Kiliána ve Wurzburgu, kde se blahořečení odehrávalo. Foto Petr Fojtík

 

 

Předměty vydané k blahořečení P. Engelmara. Foto Petr Fojtík

 

Slavností mše svatá s blahořečením P. Engelmara. Foto Petr Fojtík

 

Slavností mše svatá s blahořečením P. Engelmara. Foto Petr Fojtík

 

 

Poutníci s českým ministrem kultury Danielem Hermanem. Foto Petr Fojtík

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu