Caritas – VOŠs zve na výstavu fotografií z Indie


V úterý 8. března 2011 od 17.00 hodin proběhne v prostorách Caritas – Vyšší odborné školy sociální Olomouc na Křížkovského ulici č. 6 vernisáž výstavy „Kathkaris – vzděláním proti chudobě“. Prostřednictvím fotografií, které nafotili studenti školy v rámci své každoroční praxe, návštěvníci nahlédnou do života jedněch z nejchudších obyvatel Indie a ochutnají i pravou indickou kuchyni.

Olomouc: Fotografie představované v prostorách školy zachycují život příslušníků kmene Kathkaris žijících na okraji společnosti v indickém státě Maháráštra. „Prostřednictvím této akce chceme návštěvníkům výstavy nejen ukázat radosti a starosti kathkarijských rodin, ale seznámit je i s projektem Adopce na dálku©, který u této komunity ve spolupráci s Charitou Praha realizujeme,“ upřesnila cíl výstavy Mgr. Daniela Růžičková z Caritas – Vyšší odborné školy sociální.

Návštěvníci vernisáže se mohou těšit i na následnou přednášku studentek školy, které byly v oblasti na školní praxi a podílejí se na realizaci tohoto projektu zaměřeného na financování školní docházky kathkarijských dětí. Je to jedinečná příležitost, jak poznat Indii doslova všemi smysly a ve vší své rozmanitosti; poutavé vyprávění studentek v sárí totiž doprovodí fotografie, ochutnávka tradičního jídla či výstavka tamějších artefaktů.

Studenti Caritas vyjíždějí do této oblasti na svou zahraniční praxi od roku 2008. Na základě svých zkušeností z pobytu v komunitě Kathkaris se rozhodli iniciovat tento projekt Adopce na dálku, jehož prostřednictvím dárci z řad jednotlivců i firem umožňují vzdělání dětem.

Příslušníci kmene Kathkaris jsou jedněmi z původních obyvatel dané oblasti. O úrodnou půdu svých předků je připravili developeři a nadnárodní korporace. V současnosti je postavení lidí kmene Kathkari opravdu žalostné. Pokud vůbec nějakou půdu mají, nestačí, aby je uživila. Pro téměř absolutní negramotnost (95 %) a vlastní jazyk se mnoho alternativ nenabízí: prodávají otýpky sesbíraného dříví a především pracují v cihelnách, do kterých sezónně migrují. Do těžké a náročné práce v cihelnách jsou často zapojeny celé rodiny.

Výstava potrvá do 8. dubna 2011 a je přístupná každý všední den v době mezi 8. a 15. hodinou. Více informací na www.caritas-vos.cz.

František Jemelka, oddělení komunikace Caritas-VOŠs


 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu