ČBK na Velehradě ocenila významné osobnosti


Na konci dnešní (pátek 5. července 2013) dopolední poutní mše svaté ocenila Česká biskupská konference několik významných osobností z různých oblastí veřejného života. Pojďme si nyní jednotlivé nositele Řádu sv. Cyrila a Metoděje a držitele Pamětní medaile ČBK představit.

 

Řád sv. Cyrila a Metoděje

P. Petr Piťha

P. Petr Piťha (1938) je český katolický kněz, bohemista, lingvista a pedagog. V letech 1992–1994 zastával post ministra školství v první vládě Václava Klause, kam byl delegován coby nestraník Křesťanskodemokratickou stranou. Je autorem řady odborných a populárně naučných knih z oblasti výchovy, učení a lingvistiky a jedním ze zakladatelů české matematické lingvistiky. Také sepsal řadu životopisů významných osobností katolické církve, jako např. sv. J. N. Neumanna, Zdislavy z Lemberka či Jana Sarkandra.

František Gregor Emmert

František Gregor Emmert (1940) je hudební skladatel, autor divadelní i televizní scénické hudby. V letech 1975–2012 byl pedagogem kompozice a do roku 2006 profesorem Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU). Dobral se ke stylu tvořícímu jakousi alternativu k „brněnské kompoziční škole“ reprezentované zejména tvůrci racionálně či numericky komponované hudby a hlásí se k němu jako ke svému vzoru nejvýznamnější tvůrci následující brněnské skladatelské generace. V 70. letech se Emmert vyprofiloval také jako jeden z dvorních autorů scénické hudby pro brněnské Divadlo Husa na provázku. Vytvořil pro ně například hudbu k inscenaci Dostojevského Běsů. Emmert je také autorem hudby k několika filmům. Skladatelsky se prosadil především v oblasti symfonické, jeho dosavadních 25 dokončených symfonií jej řadí do čela českých symfoniků druhé poloviny 20. století. Komorní a vokální hudba posledních dvaceti let je postupně prostoupena duchovní inspirací katolickou vírou a mystikou.

Jiří Pavlica

Jiří Pavlica (1953) je moravský zpěvák, houslista, hudební skladatel, aranžér folklórní hudby a umělecký vedoucí folklórního souboru Hradišťan (od roku 1978). Má za sebou výraznou hudební činnost: bohatou diskografii s vlastními autorskými projekty, četná autorství filmové a divadelní hudby, pravidelné koncerty doma i v zahraničí. Získal odborná ocenění (cena Českého hudebního fondu, ceny z mezinárodní rozhlasové soutěže Prix Bratislava, cenu nezávislých novinářů Žlutá ponorka aj.) i několik „zlatých desek“ za nejprodávanější alba (např. Ozvěny duše, Mys Dobré naděje – ve spolupráci s jihoafrickým multiinstrumentalistou Dizu Plaatjiesem) a „platinovou desku“ (O slunovratu – na verše Jana Skácela).

 

Pamětní medaile ČBK

P. Jan Matějka

P. Jan Matějka (1932) je kněz, teolog, člen Metropolitní kapituly u sv. Víta v Praze. Prof. ThDr. Jan Matějka pracoval jako sekretář národní české liturgické komise (od r. 1969), od r. 1971 potom řídil činnost Sekretariátu České liturgické komise. Od r. 1991 potom stál v čele nově založeného Liturgického institutu v Praze. Rovněž byl sekretářem liturgické komise při ČBK. V 80. letech přednášel na litoměřické teologické fakultě. Od r. 1990 do r. 2003 působil na Katolické teologické fakultě Univerzity Karlovy. Mj. se rovněž podílel na některých úpravách a výzkumech spjatých především s ostatky uloženými ve svatovítské katedrále. Člen komise pro vyzdvižení a ohledání ostatků 14 pražských františkánských mučedníků. Je autorem překladů např. některých liturgických textů po II. vatikánském koncilu.

Miloš Doležal

Miloš Doležal (1970) je český básník, spisovatel a publicista. Vystudoval obor nakladatelství na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy (1988–1992). Je bývalým redaktor Perspektiv (1991–1993) Katolického týdeníku, s nimiž často spolupracuje, a redaktorem Českého rozhlasu (od r. 1998). Je autorem a spoluautorem řady oceňovaných rozhlasových pořadů a dokumentů zabývajících se druhou světovou válkou a komunistickým terorem v Československu. Připravil k vydání např. memoáry Antonína Bradny Zaradoval jsem se. Zásadní biografie Jako bychom dnes zemřít měli, pojednávající o životě a smrti faráře Josefa Toufara, získala v anketě Lidových novin v roce 2012 ocenění Kniha roku.

Raymond a Clarice Marik Snokhousovi

Manželé z texaského Westu, města s velkou komunitou obyvatel českého původu. Podporovatelé a organizátoři českého krajanského života v Texasu. Raymond Snokhous je Generální honorární konzul České republiky v Texasu a mimo mnoha jiných aktivit se podílí se na fungování The Texas Czech Heritage and Cultural Center (TCHCC), která je v texaském La Grange. Jedná se o knihovnu, muzeum a archiv, které slouží nejen Čechům žijícím po celém Texasu, ale všem zájemcům o naši kulturu. Manželé Snokhousovi mj. finančně podporují opravy několika vesnických kostelíků v ČR.

Fotografie oceněných i další snímky ze slavnostní bohoslužby jsou k dispozici na tomto místě.

František Jemelka, Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu