Celostátní setkání přilákalo do Olomouce 6,5 tisíce mladých lidí


Šesté Celostátní setkání mládeže (CSM) vyvrcholilo v neděli 20. srpna 2017 závěrečnou mší svatou, kterou v Korunní pevnůstce sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Šestidenní program se nesl v duchu přednášek, workshopů, výtvarných dílem i sportu. K mladým účastníkům promluvila také většina českých a moravských biskupů.

V sobotu přijely na setkání i rodiny a počet lidí se tak zvýšil o přibližně dva tisíce lidí. Úplně poprvé bylo pro návštěvníky připraveno EXPO povolání. V sobotu odpoledne se na Horním a Dolním náměstí představilo více než 50 nejrůznějších hnutí, řeholí nebo církevních organizací. Bylo to také vůbec poprvé, kdy se něco takového v tak velkých rozměrech podařilo zorganizovat v rámci setkání mládeže. Své brány otevřelo účastníkům CSM také sedm olomouckých klášterů, kde si řeholníci připravili nejrůznější programy a představili jim život ve svých komunitách.

Mezi účastníky bylo 60 % žen a 40 % mužů, průměrný věk mladých lidí se pohyboval okolo necelých 19 let, přes 2,5 tisíce účastníků bylo také loni na Světovém dnu mládeže v Krakově. Nejvíce návštěvníků přijelo z olomoucké arcidiecéze – přes 1800, následovala brněnská diecéze s asi 1400 lidmi, z ostravsko-opavské a královehradecké diecéze přijelo přibližně 900 účastníků, téměř 500 mladých pochází z pražské arcidiecéze, českobudějovická diecéze měla na setkání přes 250 zástupců, litoměřická téměř 150, z plzeňské diecéze přijelo asi 60 mladých. (Čísla jsou včetně kněží, zasvěcených osob a přípravného týmu, nejsou v nich zahrnuti hosté ze zahraničí – hlavně Polska a Slovenska.)

Mottem akce bylo heslo „Nebojte se!“ a jeho prostřednictvím akce vyzývala mladé, aby se především nebáli být sami sebou, ale také se nebáli budoucnosti a různých obtíží, které je mohou v životě potkat.

„Setkání se velmi vydařilo. Pozoroval jsem spokojenost nejen mezi účastníky, ale také ve vedení města, policie a na dalších místech,“ hodnotí CSM arcibiskup Jan Graubner. Za zvláště vydařenou část šestidenního programu považuje sobotní „Den s rodinami“. „Zdá se, že se povedlo oslovit i mnoho lidí mimo církev,“ doplňuje olomoucký arcibiskup a uzavírá: „Spousta mladých lidí se navíc zapojila do příprav, pro ně to bude výborná příležitost, jak růst.“

Nad setkáním převzali záštitu olomoucký arcibiskup Jan Graubner, primátor statutárního města Olomouce Antonín Staněk a rektor Univerzity Palackého Jaroslav Miller. Za podporu pořadatelé děkují městu Olomouci, Univerzitě Palackého, nadaci Renovabis, Ministerstvu kultury, Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy a Výstavišti Flora Olomouc. Za výbornou spolupráci děkují také Policii České republiky a dalším složkám Integrovaného záchranného systému.

Celostátní setkání mládeže probíhá v duchu Světových dnů mládeže a koná se v České republice přibližně jednou za pět let. Naposledy bylo v roce 2012 ve Žďáru nad Sázavou, předtím v roce 2007 v Táboře.

Série videí z CSM v Olomouci je k dispozici na tomto místě.

Anna Sýkorová, tisková mluvčí setkání, olomouc2017.signaly.cz; (gra)

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu