Česká mše svatá v Evropském parlamentu a zasvěcení Bruselu


Ve dnech 22. až 26. března 2017 se na pozvání českých diplomatů a poslance Evropského parlamentu Pavla Svobody s požehnáním olomouckého arcibiskupa uskutečnila cesta P. Jiřího Koníčka, předsedy Moravsko-slezské křesťanské akademie, předsedy Společnosti pro dialog církve a státu a předseda Hnutí duchovních tradic, do Bruselu.

Ve čtvrtek 23. března sloužil P. Koníček mši svatou v meditační místnosti Evropského parlamentu pro české i slovenské poslance za pokoj v Evropě. Během bohoslužby pronesl modlitby za zachování míru a za zasvěcení evropských institucí a Bruselu Panně Marii. V promluvě připomenul aktuální oslavy 60. výročí římských smluv a poselství papeže Jana XXIII. z encykliky o míru ve světě.

Při mši svaté následující den povzbudil ve víře české a slovenské krajany žijící v Bruselu. Vybídl je k aktivní úctě k Panně Marii pro zachování duchovních tradic českého i slovenského národa a k setkávání se u mariánských sloupů a konání pobožností za mír ve světě a za zasvěcení Bruselu, dalších měst i celé Evropy Panně Marii Neposkvrněné. Celá večerní slavnost byla zakončena u místního pomníku Jana Palacha zpěvem české státní hymny.

Při setkání s P. Jaroslavem Hanzlíkem, slovenským knězem a představitelem Slovenské katolické misie v Bruselu, se P. Koníček zajímal o duchovní spolupráci Čechů a Slováků v Bruselu.

V sobotu 25. března se P. Jiří aktivně zapojil do předvelikonočního pochodu spojujícího místní farnosti modlitbou k Matce Boží – Palladiu země české, jehož vyobrazení nesl průvodem, i do závěrečné bohoslužby v kostele Svaté Rodiny.

Pobyt v Bruselu zakončil P. Koníček v neděli 26. března koncelebrovanou mší svatou v kostele Notre-Dame des Grâces společně s místním knězem P. Benjaminem Kabongo.

Mise byla završena u příležitosti prvního výročí teroristického útoku na bruselském letišti Zaventem pietní modlitbou u pamětní desky za oběti teroristického útoku, za ochranu a požehnání k pokojnému soužití i tvůrčí spolupráci v centru dění EU.

Kromě výše uvedeného P. Jiří Koníček posvětil prostory Evropského parlamentu a Rady ministrů a dal požehnání pro práci všech představitelů moci ve službu svěřenému lidu dle vzoru sv. Václava a příkladu Karla IV.

Kateřina Trejbalová

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu