Českou republiku navštíví generální představený jezuitského řádu


Ve dnech 27.–29. listopadu 2012 navštíví Českou republiku generální představený Tovaryšstva Ježíšova P. Adolfo Nicolás. Během svého pobytu se seznámí s aktivitami českých jezuitů a jejich spolupracovníků. Setká se s kardinálem Dominikem Dukou a olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem. Prohlédne si například olomoucké Centrum Aletti nebo školu Nativity v Děčíně.

Praha: Třídenní návštěvu České republiky zahájí generální představený setkáním s jezuity z celé provincie, které se uskuteční v úterý 27. listopadu v Brně. V průběhu cesty po českých zemích bude postupně poznávat hlavní díla českých jezuitů a jejich laických spolupracovníků. Na Moravě navštíví také Olomouc, kde se seznámí s činností Centra Aletti. V Čechách zavítá kromě Prahy i do Děčína, kde se setká s učiteli a žáky jezuitské školy Nativity. Během svých zastavení v Praze a v Olomouci navštíví také představitele české církve, kardinála Dominika Duku a olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

V průběhu návštěvy bude Nicolás předsedat dvěma slavnostním bohoslužbám pro veřejnost. První se bude slavit v úterý 27. listopadu od 12.15 v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Brně. Do rukou generála při ní složí své poslední sliby čeští jezuité Pavel Bačo, který nyní působí v Brně, a Jiří Kovář, farář v Českém Těšíně. Ve středu 28. listopadu od 17.30 bude generální představený celebrovat mši svatou v kostele sv. Ignáce v Praze. Po ní bude prostor pro setkání s jezuitskými spolupracovníky, přáteli, dobrodinci a veřejností.

Adolfo Nicolás je ve svých sedmdesáti šesti letech třicátým generálním představeným Tovaryšstva Ježíšova. Svou funkci vykonává od ledna 2008. Pochází ze Španělska, ale většinu svého života prožil v Asii. Mimo jiné zde vyučoval systematickou teologii na Sophia University v Tokiu, vedl Japonskou provincii Tovaryšstva Ježíšova či moderoval Jezuitskou konferenci Východní Asie a Oceánie.

Do českých zemí přijíždí Nicolás poprvé. Jeho předchůdce Holanďan Peter-Hans Kolvenbach Českou republiku naposledy navštívil v říjnu 2002. Návštěva generálního představeného se koná v rámci vizitace provincií střední Evropy. Před příjezdem do České republiky zavítá Adolfo Nicolás na Slovensko.

František Jemelka, Tiskové středisko ČBK

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu