Čeští dárci pomohli handicapovaným dětem na Haiti


Lavmanie a Kanaika, dvě čtyřleté dívky postižené od narození deformacemi dolních končetin, se díky českým dárcům podrobily operaci. Ta proběhla 31. března 2016 v hlavním městě Port-au-Prince a podle posledních zpráv jsou obě děti v pořádku. Dívky pochází z Gonaïves, kde dlouhodobě působí Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO). Operativní zákrok je mnohdy jedinou šancí handicapovaných na důstojnější život v tamních podmínkách.

Nejen extrémní chudoba, ale i nulová zdravotní péče o handicapované je smutnou realitou života na Haiti. Lavmanie a Kanaika nyní mají vyhlídky na lepší budoucnost. Díky včasnému lékařskému zásahu se jednou zařadí mezi zdravé vrstevníky. Finanční částku na obě operace poskytla ACHO z účtu pro Haiti, na který přispívají čeští dárci. Jedna operace přijde zhruba na 700 dolarů, což je pro haitské obyvatele nedosažitelná suma.

Život zdravotně a mentálně postižených obyvatel na Haiti je svízelný. „Jsou to především ženy a děti, kdo živoří v nuzných podmínkách. Od útlého věku jsou ženy nuceny namáhavě pracovat, zvedat a nosit těžká břemena. Chybí tolik potřebná předporodní a poporodní péče o matku a dítě, v jejímž důsledku trpí mnohé děti postižením, které by v běžném prostředí nebylo problémem vyléčit,“ líčí realitu každodenního života, tak jak se s ní setkala během svých misí na Haiti, humanitární pracovnice Kristýna Lungová.

Mnozí již dospělí handicapovaní, pokud by u nich v minulosti došlo k invazivnímu zákroku, by dnes vedli mnohem plnohodnotnější život. „Na Haiti jsou mentálně a zdravotně postižení lidé odsunuti mimo společnost. Často je na ně pohlíženo s despektem, za nímž stojí díky nízkému vzdělání spojenému s negramotností i lidová pověrčivost,“ vysvětluje koordinátorka projektů na Haiti. V Gonaïves se o nemocné a postižené děti stará komunita indických řádových sester v Centru Sv. Josefa. Středisko pro handicapované a podvyživené děti bylo vybudováno za několikaleté finanční podpory ACHO.

Začátkem května očekává ACHO vzácného hosta z Haiti. Olomouc navštíví Sestra Renee z misie řádových sester v Gonaïves. Na programu je setkání s významnými osobnostmi, donory, školami zapojenými do projektu Adopce na dálku a další.

Eva Štefková, ACHO

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu