Čeští a moravští biskupové jednali v Praze


Na svém 87. plenárním zasedání se v augustiniánském klášteře v Praze na Malé Straně setkali v uplynulých dvou dnech čeští a moravští biskupové. Jak bývá zvykem, jednání biskupů se zúčastnili také předsedové Konferencí vyšších řeholních představených mužských a ženských řádu v České republice.

Praha: 87. plenární zasedání ČBK začalo duchovním slovem, které pronesl královéhradecký biskup Jan Vokál. Ten mimo jiné pohovořil o práci a povinnostech biskupa při vykonávání své služby a zdůraznil nutnost odříkání a neustálého duchovního boje na cestě ke svatosti. Ing. Zdena Králová, ekonomka ČBK, poté informovala přítomné o hospodaření subjektů, které spadají pod gesci ČBK. Litoměřický biskup Jan Baxant, předseda Rady pro zdravotnictví ČBK, předal přítomným text dodatku k dohodě o duchovní péči ve zdravotnictví mezi ČBK a ERC, který se konkrétně týká vysílání nemocničních kaplanů a dobrovolníků v oblasti pastorační péče v nemocnicích. Biskupové tento dokument schválili.

Pražský arcibiskup Dominik Duka následně informoval o situaci církve v dnešní společnosti. Mimo jiné se zmínil o své nedávné návštěvě Spojených států a hovořil o možných formách spolupráce s Katolickou biskupskou konferencí Spojených států amerických. Pan arcibiskup dále informoval o pokračujících přípravách na cyrilometodějské výročí, které stojí ve středu velkého zájmu společnosti, a rovněž se zmínil o aktivitách, které završí oslavy 800. výročí narození sv. Anežky České. Všechny biskupy pozval na bohoslužbu, která se bude konat 12. listopadu v katedrále sv. Víta, v předvečer svátku této světice. Na odpolední část prvního dne zasedání biskupů přijal pozvání velvyslanec u Svatého stolce JUDr. Pavel Vošalík, který pohovořil o práci a aktivitách zastupitelství České republiky u Svatého stolce a komunikaci s Vatikánem. Sdělil přítomným, že v sicilské Messině a v Miláně bude otevřena výstava o kardinálu Beranovi, rovněž informoval o přípravách na cyrilometodějské výročí z pohledu Svatého stolce a o prezentaci jednotlivých krajů České republiky ve Vatikánu, kterých se účastní i biskupové příslušných diecézí.

Druhý den jednání zahájili biskupové tématy souvisejícími s prací jednotlivých sekcí ČBK. Biskupové jmenovali tiskovou mluvčí ČBK CSILic. Moniku Vývodovou, vzali na vědomí rezignaci národního ředitele katechetické sekce P. ThDr. Pawła Nowatkovského a poděkovali mu za odvedenou práci. Následně schválili jmenování P. Mariusze Kuźniara ThD. novým národním ředitelem katechetické sekce ČBK. Součástí programu plenárního zasedání byl i pracovní oběd členů ČBK s prezidentem republiky Václavem Klausem. Během oběda biskupové s prezidentem mimo jiné probírali otázky týkající se vztahů mezi církví a státem, řešili přípravu na oslavy 1150. výročí od příchodu sv. Cyrila a Metoděje a pozvání Svatého otce na tuto slavnost ze strany hlavy státu. V poslední části zasedání biskupové hovořili o činnosti komisí a rad ČBK, jako jsou Národní misijní rada, Rada pro pastoraci povolání a Sekce po mládež ČBK. V závěru jednání biskupové schválili prohlášení ČBK k situaci na Šluknovsku a dohodli se na termínech plenárního zasedání a jednání stálé rady v roce 2012.

Monika Vývodová, tisk.cirkev.cz

 

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu