Čeští věřící zahájili Národní pouť do Říma


Více než tisícovka poutníků z České republiky, mezi nimiž jsou i olomoucký arcibiskup Jan Graubner a světící biskup Josef Hrdlička, zahájila dnes odpoledne v římské bazilice Santa Maria Maggiore první mší svatou Národní pouť do Říma, která se koná jako poděkování papeži Benediktu XVI. za jeho loňskou návštěvu naší země.

Řím, Itálie: Během národní pouti, která probíhá ve dnech 9.-11. listopadu 2010, navštíví poutníci čtyři římské baziliky a ve třech z nich budou slavit mši svatou. Vrcholem programu bude ve středu dopoledne generální audience na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu.

Na cestu do Říma se vydalo asi 1300 poutníků, mezi nimi necelá stovka seminaristů, stovka kněží a 13 biskupů. „Delegaci státních představitelů vede ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a poutě se účastní i manželka prezidenta republiky Livia Klausová,“ uvedl P. Pavel Dokládal, hlavní koordinátor Národní pouti. Olomouckou arcidiecézi zastupují necelé čtyři stovky poutníků.

Bazilika Santa Maria Maggiore v Římě

Program Národní pouti do Říma byl zahájen dnes v 15.00 hodin v bazilice Santa Maria Maggiore modlitbou růžence a mší svatou, které předsedal olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Ve své homilii připomenul několik důvodů, proč je tato bazilika českým poutníkům blízká: „Když v roce 867 připutovali do Říma svatí bratři Cyril a Metoděj, aby si vyžádali schválení liturgických knih ve slovanském jazyce, stalo se to právě zde… Tady se poprvé slavila mše svatá ve slovanském jazyce,“ zdůraznil olomoucký arcibiskup a vyzval přítomné k „plnému prožívání bohoslužby, jíž můžeme rozumět.“

Svou pozornost pak arcibiskup Graubner obrátil k chrámu jako místu setkání člověka s Bohem. „V evangeliu jsme slyšeli, jak Ježíš čistil Boží chrám od všech věcí, které tam nepatří… Uctivost přitom není cílem, ta je jen projevem našeho vědomí, že stojíme před Boží tváří,“ řekl arcibiskup Graubner. Citoval potom slova sv. Pavla „Nevíte, že jste Boží chrám a že ve vás bydlí Boží duch?“ a mimo jiné řekl: „Kdybychom takto dovedli vidět svoje tělo! Kdybychom dovedli vidět všechny lidi kolem nás jako svaté chrámy Ducha Svatého! Kolik by se toho změnilo v našich mezilidských vztazích! Kolik úcty k lidem by bylo mezi námi!“ Vyzval také věřící, aby na druhé nehleděli jen očima lidskýma, ale pohledem duchovním: „Možná, že teprve potom, až je zarazí náš pohled víry, v sobě objeví Boha a najdou svou důstojnost svatého Božího chrámu.“ Svou homilii pak olomoucký arcibiskup ukončil přáním, aby se „mimořádná atmosféra této posvátné baziliky vryla do našich srdcí a zůstala tam jako trvalá motivace pro přípravu každého setkání s Bohem.“ Plné znění homilie arcibiskupa Jana Graubner naleznete v příloze článku.

Příležitost poděkovat Svatému otci budou mít poutníci z České republiky zítra, 10. listopadu při pravidelné středeční generální audienci na Svatopetrském náměstí, která začíná v 10.00 hodin. Téhož dne odpoledne budou biskupové Čech, Moravy a Slezska společně slavit mši svatou v 15.00 hodin v bazilice sv. Petra, hlavním celebrantem bude pražský arcibiskup Dominik Duka, OP.

Ve čtvrtek 11. listopadu se poutníci setkají v bazilice sv. Jana v Lateránu při společné mši svaté v 10.30 hodin, které bude předsedat kardinál Miloslav Vlk. Národní pouť bude ukončena ve 12.30 hodin modlitbou Anděl Páně a Te Deum v bazilice Svatého Kříže v Jeruzalémě, titulární bazilice kardinála Vlka, který povede i tyto modlitby.

Ti, kdo se do Říma nemohou vypravit, mají možnost sledovat významné okamžiky z národní pouti prostřednictvím obrazovky TV Noe. V přímém přenosu zde bude ještě přenášena zítřejší generální audience papeže Benedikta XVI. a odpolední mše z baziliky sv. Petra i čtvrteční mše z lateránské baziliky.

 

PřílohaVelikost
Homilie_arcibiskupa_Graubnera_na_Narodni_pouti.pdf65.3 KB

Kalendář akcí

P Ú S Č P S N
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 
Add to calendar

Podzimní festival

podzimni-festiva

 

Jubileum
Rudolfa Jana

 

rudolf-jan

 

Majetkové narovnání
(tzv. restituce)

 

majetkove-narovnani

ehp-fondy

OLDIN

 

Apoštolát modlitby

apostolat-modlitby

 

Hledat

 

WebArchiv - archiv českého webu